Kancelář pojistitelů: Zdražování povinného ručení zpomalilo

21.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Zdražování povinného ručení letos zpomalilo, pojistné se zvyšuje zejména nejrizikovějším skupinám motoristů. Meziročně se průměrné pojistné zvýšilo o 30 Kč na 2775 Kč. Na dnešní tiskové konferenci to řekl výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec.

Upozornil, že rychleji než příjmy z pojistného rostou náklady na pojistná plnění poškozeným. Celková bilance povinného ručení proto bude opět nepříznivá a další zdražování bude podle Hradce zřejmě nezbytné. Náklady na pojistná plnění poškozeným letos vzrostou o 320 milionů Kč na 18,4 miliardy Kč. Nedostatečný růst vybraného pojistného letos zapříčiní ekonomickou ztrátu deset procent ročního pojistného, dodal Hradec.

Průměrné pojistné u povinného ručení kleslo od roku 2007 do 2013 o zhruba 30 procent. V roce 2013 se trend otočil a pojistné začalo zdražovat, do současnosti průměrné zdražení činilo tři procenta.

\"Meziroční nárůst nákladů na pojistná plnění sice není tak dramatický jako v roce 2014, kdy nabyl účinnosti nový občanský zákoník, nicméně se ukazuje, že dopady tohoto zákona ještě stále nejsou konečné. Pojišťovny tak zřejmě budou i v následujících letech vyplácet na odškodném poškozeným více peněz,\" řekl Hradec.

Nový občanský zákoník zrušil tabulky, podle kterých pojišťovny vyplácely škody na zdraví. Částky odškodného, které pojišťovny musí platit obětem nehod, tak podle pojišťoven vzrostly až o čtvrtinu. Vliv na vyšší náklady měly i povinné odvody do Fondu zábrany škod a placení výjezdů hasičského záchranného sboru. Fondu zábrany škod musí pojišťovny platit tři procenta z vybraného povinného ručení a platí i paušální poplatky hasičům 5600 korun za hodinu zásahu.

Ceny havarijního pojištění nadále mírně klesají. Od roku 2007 do roku 2014 toto pojištění zlevnilo průměrně o 31 procent z téměř 13.000 Kč na necelých 9000 korun. Vedle silné konkurence má na cenu havarijního pojištění vliv i cena nových vozidel, která v posledních letech klesala.

Povinné ručení poskytuje 12 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru a dalších kritérií.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK