Amazon je nečekaně podruhé za sebou v zisku, pomohl mu trh v USA

22.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. října (ČTK) - Největší světový internetový obchod Amazon ohlásil již druhé období v řadě zisk, který za třetí čtvrtletí letošního roku činil 79 milionů dolarů (1,9 miliardy Kč). K nečekaně optimistickým výsledkům firmě pomohlo zvláště zvýšení prodeje na severoamerickém trhu, který je pro společnost klíčový, a další rozvoj cloudových služeb Amazonu, uvedla agentura Reuters. Jeho akcie v reakci na dnes zveřejněné výsledky vzrostly o 10 procent.

Amazon už podruhé za sebou nahradil ztráty meziročním ziskem. Loni za stejné období od začátku července do konce září hlásila firma ztráty ve výši 437 milionů dolarů. Zatímco nynější výsledky představují pro podílníky společnosti zisk 17 centů na akcii, loni na každou ztráceli bez pěti centů rovný dolar.

Tržby Amazonu, který v září otevřel distribuční centrum v Dobrovízi u Prahy, dosáhly 25,4 miliardy dolarů, což byl meziroční nárůst o 23,2 procenta zatímco analytici očekávali jejich hodnotu 24,9 miliardy. Více než polovinu tržeb reprezentuje Severní Amerika, kde s hodnotou 15 miliard dolarů vzrostly dokonce o 28,3 procenta.

Cena akcií Amazonu se po skončení oficiální části obchodování vyskočila o deset procent a firma uzavřela na hodnotě 564 dolarů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK