Co týden dal? Obchodní řetězce asi budou o svátcích zavřené

23.10.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Senátní návrh zákona, který obsahuje výčet dnů, kdy by mělo být zavřeno, podpořila Sněmovna přes odpor pravice v prvním kole schvalování. Normu, o jejíž přijetí usilují odbory, nyní projednají sněmovní výbory hospodářský a sociální. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Evropská centrální banka nechala po výjezdním zasedání své rady základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta. Očekává se, že ponechá na dosavadní úrovni zhruba 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč) měsíčně i limit nákupů dluhopisů, jimiž v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky podporuje ekonomiku a snaží se zvýšit inflaci.
Více informací

Skandál s manipulacemi při měření emisí u vozů automobilky Volkswagen s naftovými motory by se mohl ještě rozšířit. Automobilka nyní zkoumá, zda manipulace při měření emisí, které byly odhaleny u staršího motoru EA189, nebyly možné také u první verze motoru EA288 používaného od roku 2012. Řekl to agentuře DPA mluvčí koncernu. Kolika motorů by se problémy mohly týkat se zatím odmítl vyjádřit.
Více informací

Daňové výhody poskytnuté automobilce Fiat v Lucembursku a kavárenskému řetězci Starbucks v Nizozemsku odporují pravidlům EU o státní pomoci. Rozhodnutí Evropské komise oznámila eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Dosavadní režim podle ní nemůže pokračovat a oba státy mají z firem vymoci příslušné doplatky daní. Pro každou ze společností to představuje 20 až 30 milionů eur (540-810 milionů Kč).
Více informací

Italský výrobce sportovních automobilů Ferrari získal primární emisí svých akcií 893 milionů dolarů (21,3 miliardy Kč). Plyne to z informací o emisní ceně, kterou agentuře Reuters sdělily dva nejmenované zdroje.
Více informací

Skandál kolem falšování emisních testů zatím neměl dopad na poptávku po automobilech společnosti Volkswagen. Vyplývá to podle šéfa závodní rady podniku Bernda Osterloha z vývoje prodeje v první polovině října.
Více informací

Ruská ekonomika klesla ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání o 4,3 procenta, tedy téměř stejným tempem jako v předešlém kvartále, kdy se její výkon snížil o 4,6 procenta. Plyne to z předběžných údajů, které zveřejnil náměstek ministra hospodářství Alexej Veděv. Rusko je od loňska pod tlakem propadu světových cen ropy a západních sankcí kvůli Ukrajině.
Více informací

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v září mírně stoupla na 11,38 procenta, v srpnu byla na více než šestiletém minimu 11,32 procenta. Vyplývá to ze zprávy slovenského ústředí práce, které zastřešuje slovenské úřady práce. Oproti loňsku je situace na slovenském trhu práce ale lepší.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Ekonomická spolupráce mezi Českou republikou a Izraelem by se měla soustředit především na obory s vysoce vyspělou technologií a s vysokou přidanou hodnotou. V těchto oborech je Izrael lídrem. ČR může nabídnout zkušenosti v biotechnologii a nanotechnologii. Na česko-izraelském podnikatelském fóru to uvedl prezident Miloš Zeman. Fóra se zúčastnil i izraelský prezident Reuven Rivlin.
Více informací

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku nepřestávají zlevňovat. Cena benzinu Natural 95 za uplynulý týden klesla o 33 haléřů na průměrných 30,20 koruny za litr a zůstává nejnižší od poloviny února. Nafta zlevnila o 14 haléřů a ve středu stála v průměru 29,24 Kč/l. Motoristé tak za naftu platí nejméně od března 2010. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje.
Více informací

Kopřivnická automobilka Tatra chce letos prodat kolem 920 aut. Je to o 70 aut více než v loňském roce. Na odborné konferenci Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě v Brně to řekl generální ředitel společnosti Tatra Petr Karásek. Podle něj je firma pod novým majitelem uzdravená, generuje zisk a je připravena pro další rozvoj.
Více informací

Podoba autoprůmyslu se v příštích 15 letech promění více než za posledních 50 let. Auta se budou jinak vyvíjet, vyrábět i používat. Kvůli tomu musí zavedené automobilky čelit nejen novým výrobcům, jako je Tesla, ale i firmám z IT sféry Applu či Googlu. Na brněnské konferenci o automobilovém průmyslu to řekl prezident Sdružení automobilového průmyslu ČR Martin Jahn. Jak se podaří na změny na trhu reagovat, závisí v Česku také na dostupné a kvalifikované pracovní síle.
Více informací

Zdražování povinného ručení letos zpomalilo, pojistné se zvyšuje zejména nejrizikovějším skupinám motoristů. Meziročně se průměrné pojistné zvýšilo o 30 Kč na 2775 Kč. Na tiskové konferenci to řekl výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v září zůstala na srpnových 2,11 procenta. V červnu a květnu sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování. Poté nastal nepatrný nárůst, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Obchodní řetězce asi budou muset mít o některých svátcích zavřeno. Počítá s tím senátní návrh zákona, který Sněmovna přes odpor pravice podpořila v prvním kole schvalování. Normu, o jejíž přijetí usilují odbory, nyní projednají sněmovní výbory hospodářský a sociální.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU