Vyplatí se českému subjektu pronajmout majetek ze zahraničí?

09.03.2005 | , AKONT
LEASING A SPLÁTKY


Častými formami financování jsou v dnešní době různé druhy leasingu. Nejčastěji se setkáváme s operativním nebo finančním (leasing s následnou koupí najaté věci). Podmínky těchto forem financování jsou v Čechách dobře známé...

... Otázkou zůstává zda se vyplatí využít k této formě pořízení majetku zahraniční společnost. V tomto článku se zaměříme na operativní leasing.

Co je to operativní leasing
Operativním leasingem se myslí pronájem movité věci na omezenou dobu, kdy nájemce nemá smluvně právo na nákup této věci. Pronájem je zpravidla kratší než doba životnosti movité věci. Po uplynutí nájmu se věc vrací pronajímateli. Český daňový zákon považuje nájemné (operativní leasing) za náklad v plné výši, pokud předmět nájmu neodepisuje nájemce. U pronajímatele je nájemné výnosem a podléhá zdanění 26% sazbou. Z příjmu z pronájmu ve výši 10 000 000 Kč, vám tedy zbude po zdanění pouhých 7 400 000 a 2 600 000 odvedete státu.

Operativní leasing při využití zahraniční společnosti
Využitím zahraniční společnosti pro operativní leasing (pronájem) movitého majetku dosáhne podnikatel významného snížení daňové zátěže a snížení administrativních povinností. Daňová úspora může dosáhnout až 90% splatné daně.

Princip pronájmu je velice jednoduchý. Místo české společnosti nakoupí movitý majetek zahraniční společnost z daňově vhodnějšího státu a pronajme ho odběratelům. Zisk z pronájmu se zdaní sazbou platnou v místě registrace zahraniční firmy a lze ji minimalizovat na několik jednotek procent.

Z daňového pohledu je platba za pronájem movitého majetku považována za zdroj z území České republiky. Smlouvy o zamezení dvojího zdanění považují operativní nájem movité věci za licenční poplatek. Licenční poplatky jsou ve vzorové smlouvě o zamezení dvojího zdanění definovány v článku 12 jako: …platby jakéhokoli druhu placené za užití nebo za právo na užití jakéhokoli patentu, ochranné známky, vzorce nebo modelu, plánu, tajného vzorce nebo postupu nebo průmyslového, obchodního nebo vědeckého zařízení a za informace, které se vztahují na zkušenosti nabyté v oblasti průmyslové, obchodní nebo vědecké…

Z našeho pohledu je důležitá tučně vyznačená část, která zjednodušeně říká, že i platba za nájem movité věci se považuje za licenční poplatek. Pronájem movité věci je právo na využití zařízení. Toto je poněkud nepříjemný fakt, protože dle většiny smluv o zamezení dvojího zdanění se na licenční poplatky vztahuje srážková daň ve výši 5 – 10 %. S jednou významnou výjimkou: Irskem.

Smlouva o zamezení dvojího zdanění s Irskem je v definici licenčních poplatků jedinečná. Za licenční poplatek nepovažuje operativní leasing movitého majetku a považuje ho za zisky podniků, kde žádná srážková daň nehrozí. Irská společnost pronajímající movitý majetek obdrží celý pronájem v hrubé výši.

Hodí se Irská společnost pro daňovou optimalizaci?
Irsko, obdobně jako Velká Británie, vychází z anglosaského práva. To jim dává pružné řízení, minimální administrativní povinnosti, rychlý proces založení a likvidace společnosti a v neposlední řadě i příznivější daňové prostředí. Irské společnosti podléhají od roku 2004 12,5% zdanění s možností snížení této daně až na úroveň 1,5 %.

Srovnejme si situaci, kdy movitý majetek pronajme česká společnost a poté irská společnost. Pro jednoduchost budeme počítat rovnou se ziskem před zdaněním z pronájmu majetku za celou dobu pronájmu ve výši 10 mil Kč.

Ve výše uvedeném modelu nedosáhneme žádných daňových výhod. Celých 10 mil Kč tvoří daňový základ pronajímatele a podléhá zdanění 26% sazbou. V případě, že obě české společnosti jsou ovládané stejnou osobou, dosažený efekt je pouze oddělení majetku.

Podstatně zajímavější situace nastane v případě využití irské společnosti

Při využití speciální optimalizační struktury můžeme minimalizovat zaplacenou daň na z 2,6 mil Kč na pouhých 150 tis. Kč a využít řady dalších, především administrativních výhod. Výhody Irské společnosti jsou především:

 

  • Minimalizace zdanění pronájmu majetku
  • Ochrana majetku (formou vyčlenění do specializované společnosti)
  • Zajištění anonymity vlastnictví majetku
  • Při svěření administrativy speciální společnosti výrazného snížení administrativních nákladů (na účetnictví, audit, atd.)

Sledujte náš nový seriál o daňové optimalizaci každou středu!

Autor článku

Ing. Michal Friedberger

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY