Philips je zpět v zisku, vysoko překonal odhady analytiků

26.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 26. října (ČTK) - Nizozemský výrobce elektroniky Philips je zpět v zisku, který navíc výrazně překonal očekávání. Firma za třetí čtvrtletí vydělala 324 milionů eur (8,8 miliardy Kč) po ztrátě 103 milionů eur před rokem. Ve své dnešní zprávě však podnik upozornil na komplikace kolem plánovaného prodeje divize automobilového osvětlení Lumileds, které jsou důsledkem negativního postoje americké vlády.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali čtvrtletní zisk na 191 milionů eur. V loňském třetím čtvrtletí byly hospodářské výsledky negativně ovlivněny mimořádnými položkami. Ty zahrnovaly náklady spojené s prohrou v patentovém právním sporu a ztráty plynoucí z dočasného uzavření závodu v americkém Clevelandu.

Tržby společnosti ve třetím čtvrtletí meziročně stouply o dvě procenta na 5,8 miliardy eur. Firma potvrdila, že s nárůstem tržeb počítá i v celém letošním roce.

Philips se v březnu dohodl, že za zhruba tři miliardy dolarů (téměř 74 miliard Kč) prodá svůj 80procentní podíl v divizi Lumileds investičnímu fondu GO Scale Capital. Za ním stojí převážně čínští investoři. Americký Výbor pro zahraniční investice ve Spojených státech (CFIUS) podle Philipsu vyjádřil ohledně této transakce \"určité neočekávané pochybnosti\".

\"Philips a Go Scale Capital budou nadále jednat s CFIUS a učiní veškerá rozumná opatření, aby její pochybnosti odstranili. Dokončení transakce ale není jisté,\" uvedla nizozemská firma.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK