Pojišťovny vybraly letos na pojistném 88 mld. Kč, o 0,7 pct více

27.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Český pojistný trh za tři čtvrtletí 2015 mírně stoupl. Pojišťovny vybraly na pojistném téměř 88 miliard korun, což je o 0,7 procenta meziročně více. Zatímco životní pojištění klesalo, neživotní pojištění rostlo. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Loni trh vzrostl o 1,1 procenta na 115,2 miliardy Kč.

Neživotní pojištění pokračuje v pozitivním trendu, když zrychlilo růst na 3,6 procenta na 54,7 miliardy korun. Nezabránilo tomu ani oslabení dynamiky v povinném ručení, kde pojišťovny vybraly meziročně jen o 1,7 procenta více. Za celý rok 2014 činil růst 4,6 procenta.

Ostrý konkurenční boj podle asociace stále neumožňuje dostatečné navyšování pojistného, které by dokázalo pokrýt závazky vyplývající z nové legislativy roku 2014 (nový občanský zákoník, Fond zábrany škod, výjezdy Hasičského záchranného sboru). Přijaté pojistné rovněž nepokrývá ani náklady spojené se zrušením příspěvků neplatičů povinného ručení do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů.

V havarijním pojištění se ve třetím čtvrtletí zvýšilo vybrané pojistné o 5,3 procenta, nicméně tento růst je dán především rostoucím počtem pojištěných vozidel.

Neživotní pojištění tak drží zejména podnikatelské pojištění, o které je v návaznosti na dynamický rozvoj hospodářství zvýšený zájem. Přijaté pojistné u podnikatelského pojištění se zvýšilo o 600 milionů Kč, tedy o 4,1 procenta.

V životním pojištění pojišťovny vybraly na pojistném 33,3 miliardy, o 3,7 procenta méně než před rokem. Značně klesly zejména produkty s jednorázovým pojistným, kde se celkové pojistné meziročně snížilo o 30 procent. U produktů s běžně placeným pojistným oslabilo o dvě procenta, tedy o 700 milionů Kč. S klesajícím objemem běžně placeného pojistného souvisí i prohlubující se pokles počtu aktivních smluv. Ve srovnání se stejným obdobím loni se snížil jejich počet z 6,025 milionu na 5,743 milionu.

\"Vývoj trhu životního pojištění je stále ovlivněn úpravou loňské legislativy týkající se daňové uznatelnosti soukromého životního pojištění,\" uvedl výkonný ředitel asociace Jan Matoušek.

Je také podle něj zjevné, že další podobu tohoto produktu může ovlivnit připravovaná regulace zprostředkovatelských provizí, která by měla vést zprostředkovatele k poskytování kvalitního dlouhodobého servisu a k odstranění nežádoucího fenoménu takzvaného přepojišťování. Produkt životního pojištění se spořicí složkou je standardním odpovědným způsobem zajištění se na stáří, kterému aktuální situace při jeho prodeji škodí, dodal.

Největší pojišťovny na trhu: předepsané pojistné ve 3. čtvrtletí 2015 v mld. Kč podíl na trhu v procentech Česká pojišťovna 20,5 23,3 Kooperativa 17,5 19,9 Allianz 8,6 9,8 Generali 6,7 7,6 ČSOB Pojišťovna 5,8 6,6 Česká podnikatelská pojišťovna 5,3 6 Pojišťovna ČS 4,7 5,3 UNIQA 4,3 4,9 NN 3,3 3,7

Zdroj: ČAP

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK