Sněmovna dala šanci úpravám podpory elektřiny od zemědělců

27.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Zemědělské podniky ve formě akciových společností, které vyrábějí i elektřinu, by mohly mít nárok na podporu bez podmínky známého vlastníka. Předpokládá to novela zákona o podporovaných zdrojích energie sepsaná poslanci KSČM, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna.

Zaknihované akcie by nemusely mít podle novely zemědělské podniky, jejichž vedlejší činností je výroba elektřiny z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla. Totéž by platilo i pro podniky, které vyrábějí elektřinu obecně z obnovitelných zdrojů. Nyní se výjimka vztahuje jen na výrobce s hlavní činností zemědělská výroba, kteří produkují elektřinu z bioplynu. Předlohu nyní projedná hospodářský výbor, který na to bude mít měsíc místo obvyklých dvou.

Předkladatelé chtějí napravit nepřesnosti, které vznikly v normě o podporovaných zdrojích při nedávném schvalování rozsáhlé novely energetického zákona, jež bude účinná od ledna, vyplývá z důvodové zprávy. Předloha má odstranit \"nebezpečí možných rozsáhlých finančních škod, které by vznikly v těchto věcech některým výrobcům elektrické energie a tepla při zemědělské výrobě\".

Opoziční kluby ODS a TOP 09 a Starostů vetovaly žádost o schválení předlohy zrychleně už v prvním čtení. \"Pro farmáře není problém zveřejnit, kdo je vlastník které farmy,\" uvedl Petr Bendl (ODS). Poslanec TOP 09 Michal Kučera se zase podivoval nad tím, že chyby neodstraňuje ministerstvo průmyslu a obchodu, ale opoziční novela.

Předseda KSČM Vojtěch Filip, který předlohu podepsal spolu se šéfem komunistické frakce Pavlem Kováčikem, to vysvětlil tím, že technická chyba při přepisu vznikla ve Sněmovně. Jednalo se o to, aby nynější norma byla v legislativním procesu co nejdřív. Měla by být totiž účinná od ledna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK