Co týden dal? Pojišťovny vybraly na pojistném 88 miliard korun

30.10.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Český pojistný trh za tři čtvrtletí 2015 mírně stoupl. Pojišťovny vybraly na pojistném téměř 88 miliard korun, což je o 0,7 procenta meziročně více. Zatímco životní pojištění klesalo, neživotní pojištění rostlo. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Mezinárodní měnový fond (MMF) vyzval Rusko a Ukrajinu k jednání o restrukturalizaci dluhu v objemu tří miliard USD (74,2 miliardy Kč). Jde o peníze, které Moskva poskytla Kyjevu v roce 2013. MMF ale zároveň dodal, že jedná o reformách, které by mohly umožnit poskytovat finanční podporu Ukrajině i v případě, že by se země ocitla v prodlení se splátkami dluhu.
Více informací

Meziroční míra inflace v Německu se v říjnu vrátila do kladného pásma. Spotřebitelské ceny stouply o 0,2 procenta poté, co se v září o 0,2 procenta snížily. Vyplývá to z předběžných údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie, které zveřejnil spolkový statistický úřad.
Více informací

Pro nápravu vozů koncernu VW s dieselovými motory schopnými obcházet emisní měření bude ve většině případů stačit nahrání aktualizovaného softwaru řídicí jednotky. Pouze u agregátu 1,6 budou nutné při servisní akci také výměny některých dílů. Volkswagen a následně další koncernové značky včetně Škody Auto by měl technické řešení představit do konce listopadu. Vyplývá to z vyjádření Škody Auto a ministerstva dopravy pro ČTK.
Více informací

Počet nezaměstnaných v Německu v říjnu klesl, a to o něco výrazněji, než se očekávalo. Míra nezaměstnanosti zůstala na 6,4 procenta, tedy na nejnižší úrovni od sjednocení země v roce 1990. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které zveřejnil spolkový úřad práce.
Více informací

Americká centrální banka (Fed) nechala základní úrokovou sazbu podle očekávání opět beze změny na rekordním minimu, na níž je od finanční krize před sedmi lety. Její měnový výbor po dvoudenním zasedání ale nechal otevřené dveře zvýšení úroků ještě v tomto roce. Ve svém sdělení se totiž tentokrát nezmínil o riziku nepříznivého ekonomického a finančního vývoje ve světě na domácí ekonomiku, uvedla agentura Reuters.
Více informací

Diplomaté členských zemí EU po několikahodinovém jednání našli dohodu nad kompromisní podobou systému testování emisí automobilů v reálném provozu (RDE). Česká republika se nakonec zdržela, proti bylo jako jediné Nizozemsko, uvedly zdroje ČTK.
Více informací

Více peněz na zvládání migrační krize či na podporu zaměstnanosti chtějí vidět europoslanci v návrhu rozpočtu Evropské unie na příští rok. Evropský parlament (EP) ve schváleném usnesení rovněž odmítl všechny škrty, které požadovaly členské státy. Obě strany mají nyní zhruba tři týdny na nalezení kompromisu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Pražskému Letišti Václava Havla přibylo za tři čtvrtletí 6,8 procenta cestujících. Celkově tak největší letiště v zemi odbavilo 9,2 milionu cestujících. ČTK to řekla mluvčí letiště Marika Janoušková. Vzrostl i počet odbavených letadel o 0,2 procenta na 97,5 tisíce pohybů.
Více informací

Pohonné hmoty v Česku od minulého týdne opět zlevnily. Průměrná cena Naturalu 95 se dostala pod hranici 30 korun za litr a zůstává nejnižší od poloviny února. Prodává se za 29,91 Kč/l, oproti minulému týdnu o 29 haléřů levněji. Naftu tankují řidiči v průměru za 29,06 Kč/l, což je o 18 haléřů méně než minulou středu. Motoristé tak za naftu platí nejméně od března 2010. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje.
Více informací

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto vytvořila za první tři čtvrtletí letošního roku provozní zisk 734 milionů eur (téměř 20 miliard Kč). Meziročně je to nárůst asi o 13 procent, vyplývá z údajů mateřské společnosti Volkswagen. Tržby Škody Auto stouply téměř o šest procent na 9,3 miliardy eur.
Více informací

Zemědělské podniky ve formě akciových společností, které vyrábějí i elektřinu, by mohly mít nárok na podporu bez podmínky známého vlastníka. Předpokládá to novela zákona o podporovaných zdrojích energie sepsaná poslanci KSČM, kterou v úvodním kole podpořila Sněmovna.
Více informací

Společnost O2 by mohla kupovat vlastní akcie za maximální cenu 297 Kč za kus. Rozhodlo o tom představenstvo operátora. Celkem může O2 vykoupit až desetinu akcií nebo jejich objem do osmi miliard korun. Rozhodovat o tom bude valná hromada 8. prosince. O2 to oznámila na svém webu. Akcie O2 se obchodovaly za 231 Kč za cenný papír.
Více informací

Odvody z hazardu příští rok asi vzrostou. Sazby budou 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Zároveň by se měl zvýšit z 55 na 80 korun denní poplatek za každý hrací automat. Předpokládá to vládní novela, kterou v úvodním kole podpořila Sněmovna. Opoziční kluby TOP 09 a Starostů a ODS zablokovaly schválení předlohy zrychleně už v prvním čtení, zamíří k posouzení do rozpočtového výboru. Díky zkráceným lhůtám by ale poslanci mohli normu schvalovat zřejmě už zhruba v polovině listopadu.
Více informací

Český pojistný trh za tři čtvrtletí 2015 mírně stoupl. Pojišťovny vybraly na pojistném téměř 88 miliard korun, což je o 0,7 procenta meziročně více. Zatímco životní pojištění klesalo, neživotní pojištění rostlo. ČTK o tom informovala Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Loni trh vzrostl o 1,1 procenta na 115,2 miliardy Kč.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU