Řecký parlament schválil zákon o rekapitalizaci bank

31.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 31. října (ČTK) - Řecký parlament dnes schválil zákon upravující postup rekapitalizace tamního bankovního sektoru. Učinil tak několik hodin poté, co Evropská centrální banka (ECB) uvedla, že hlavní řecké banky budou potřebovat nový kapitál v objemu až 14,4 miliardy eur (zhruba 390 miliard Kč).

Zákon mimo jiné stanoví, že řecký fond pro sanaci bank HFSF bude mít plná hlasovací práva u akcií, které v bankách získá výměnou za poskytnutí státní podpory. O přesné skladbě akcií a dluhopisů, které fond v rámci rekapitalizace od bank nakoupí, bude rozhodovat vláda, napsala agentura Reuters.

Řecký bankovní sektor se potýká s nedostatkem kapitálu zejména kvůli růstu objemu nesplácených úvěrů. Analýza ECB ukázala, že čtyři hlavní řecké banky budou při základním scénáři potřebovat nový kapitál v objemu 4,4 miliardy eur, zatímco při nepříznivém vývoji, tedy v případě zhoršení finančních a ekonomických podmínek v Řecku, to bude 14,4 miliardy eur. Záchranný program pro Řecko přitom na rekapitalizaci počítá s částkou až 25 miliard eur.

Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos dnes uvedl, že věří v úspěšné uskutečnění rekapitalizace bank do konce letošního roku. Řecká vláda musela v létě domácí banky na tři týdny uzavřít. Jejich znovuotevření umožnila až dohoda o novém záchranném programu pro Řecko, který mezinárodní věřitelé podmínili dalšími reformami a úspornými opatřeními.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK