Chcete být politikem?

11.03.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Přemýšlíte nad tím, že byste se stali politikem? Co pro to musíte udělat a jaká kritéria splňovat? Malé shrnutí vám nyní přinášíme na následujících řádcích…

Téma týdne: Jak se stát …

Každý, kdo se chce stát členem některé z politických stran, musí být starší 18 let. Důležitá je podpora vybrané strany, respektování programu, který uvádějí a samozřejmě i stanov. Nový člen nesmí být veden u jiného politického hnutí či strany. Co od Vás některé ze stran budou požadovat?

ODS
Jedna z nejsilnějších stran v České republice je členěna na regionální, oblastní a místní sdružení. Jednotlivý členové musí být registrováni v jednom z místních sdružení (ve více není možno). Členství vzniká ve chvíli vlastnoručního podepsání přihlášky, rozhodnutím rady místního sdružení a zaplacením členských příspěvků. Tato částka se zhruba pohybuje okolo 300Kč za rok.

ČSSD
Strana, která nyní vede náš stát, přijímá mezi sebe fyzické osoby, které jsou občany České republiky a nejsou zároveň i členy v jiné české politické straně nebo hnutí.

KSČM
Jestliže si pro své členství zvolíte KSČM, pak o vašem přijetí rozhodne základní organizace a okresní výbor KSČM. Ten také doporučí základní organizaci, kde budete moci pracovat.

Poslanci Parlamentu České republiky

Poslanci Poslanecké sněmovny jsou voleni na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, a to tajným hlasováním dle zásad poměrného zastoupení. Sněmovna má celkem 200 členů, kteří jsou zvoleni na dobu čtyř let.
Každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let a má právní způsobilost, má právo volit. Překážkou není ani bydliště osoby mimo území státu, neboť je zde možnost volit na zastupitelských úřadech ČR.
Právo být volen do Poslanecké sněmovny vzniká občanům, kteří jsou starší 21 let. Pro porovnání: do Senátu je minimální hranice 40 let.
Před volbami je také možné vést volební kampaň, ale i ta je právně upravena. Starosta má ve své moci vyhrazení plochy pro vylepení volebních plakátů, a to 16 dnů před dnem voleb. Její využití se pak rozděluje rovnoměrně mezi jednotlivé kandidující politické strany a koalice. Od šestnáctého dne do 48 hodin před zahájením voleb, mají kandidující politické strany, hnutí a koalice vyhrazeno celkem 14 hodin v Českém rozhlase. Stejný čas je jim poskytován i v České televizi. Doba je opět rozdělena rovnoměrně.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Petra Niedlová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: FinTriky