Ceny ropy se zotavují, podpořila je stávka v Brazílii

03.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 3. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes zotavují z pondělního poklesu, zůstávají ale pod 50 dolary za barel. Trhu pomohla stávka zaměstnanců odvětví těžby ropy v Brazílii. Investoři nyní čekají na pravidelné údaje o vývoji zásob ropy ve Spojených státech.

Severomořská ropa Brent byla v 16:25 SEČ s přírůstkem více než dvou procent kolem 49,85 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI přidávala podobným tempem na 47,25 USD.

V neděli zahájili zaměstnanci státního podniku Petroleo Brasileiro stávku, která snížila denní těžbu v Brazílii o zhruba 25 procent. Brazílie je devátým největším producentem ropy na světě.

Pondělní pokles vyvolaly další slabé údaje z čínské ekonomiky a zpráva o říjnovém růstu těžby ropy v Rusku. Dnes se žádné nepříznivé zprávy neobjevily, což na trhu přispělo k novým nákupům, řekl agentuře Reuters Bjarne Schieldrop z banky SEB v Oslu.

Analytici odhadují, že zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o 2,7 milionu barelů, což by byl šestý týden poklesu po sobě. Dnes večer zveřejní své údaje soukromá organizace American Petroleum Institute (API), oficiální čísla vydá ve středu Úřad pro energetické informace (EIA), který působí při ministerstvu energetiky USA.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 49,85 48,79 New York - Nymex WTI prosinec 47,25 46,22

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK