Antimonopolní úřad nezveřejní, kdo koupil firmu RPG Byty

05.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. listopadu (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nezveřejní, kdo je novým konečným vlastníkem společnosti RPG Byty, které patří více než 43.000 bývalých bytů OKD v Moravskoslezském kraji. RPG Byty přebírá lucemburská společnost Fondy Bydleni 2 S. á r.l. Kdo ji ovládá, antimonopolní úřad označil za obchodní tajemství. Vyplývá to z rozhodnutí o povolení fúze, které ÚOHS vyvěsil na svém webu.

ÚOHS povolil změnu vlastníka 22. října. V rozhodnutí naznačil, že žádná z firem, která dosud přímo nebo nepřímo RPG Byty vlastnila, nepatří do struktury nového vlastníka. Není jím tedy ani Zdeněk Bakala, který RPG Byty dosud spoluvlastnil. Prošetřit, kdo bude novým majitelem bytů chtěla například podnikatelská společnost Arca.

K novému vlastníkovi ÚOHS uvedl, že je u něj obvyklé, že v případě investic do rezidenčních nemovitostí v Evropě zůstává tichým finančním investorem. Obvykle jmenuje investičního manažera, který se zabývá správou a každodenním managementem bytových jednotek, jedná se zúčastněnými stranami, nájemci a managementem lokálních dceřiných společností.

K lucemburské firmě, která RPG Byty přebírá, úřad už dříve uvedl, že tato firma \"je součástí podnikatelské skupiny, která na území České republiky působí z výše identifikovaných oblastí pouze v oblasti pronájmu nebytových prostor\".

Menšinovým partnerem v akviziční struktuře bez možnosti kontroly a manažerem investice je společnost Round Hill Capital LLC, která byla dosud s transakcí spojována. Podle serveru Echo24.cz je většinovým nabyvatelem firem RPG Byty a RPG Služby velká americká investiční poradenská skupina Blackstone, s níž Zdeněk Bakala v minulosti spolupracoval.

RPG Byty jsou největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. Společnost byty získala od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo. Nyní se prodává celá firma.

Proti povolení fúze v této podobě u ÚOHS protestovalo ministerstvo financí. Tvrdilo, že při prodeji celku může dojít k podstatnému oslabení soutěže v regionu. Po úřadu chtělo, aby fúzi buď nepovolil, nebo podmínil závazky. Úřad to odmítl s tím, že nedochází ke spojení firem působících na stejných trzích, ale jde jen o konglomerátní spojení, kdy je jeden vlastník nahrazen jiným, který na daném trhu dosud nepůsobil.

Filip Vrána dr

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK