Deficit veřejných financí klesne podle ČNB do 2017 na 0,1 pct

06.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Deficit veřejných financí by podle odhadů ČNB měl klesnout do roku 2017 až na 0,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Letos by měl schodek klesnout na 1,3 procenta a příští rok na 0,6 procenta. Vyplývá to ze shrnutí Zprávy o inflaci, které dnes zveřejnila ČNB. Loni činil deficit veřejných financí podle údajů Českého statistického úřadu 1,95 procenta, EU požaduje deficit pod třemi procenty HDP.

Ministerstvo financí pro letošní rok počítá se schodkem veřejných financí 1,9 procenta. EU požaduje deficit pod třemi procenty HDP.

Klesat v následujících letech by měl podle ČNB i celkový vládní dluh, který je tvořen dluhem vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů. Letos by měl činit 40,9 procenta HDP. Příští rok by dluh měl klesnout podle odhadů ČNB na 39,5 procenta a v roce 2017 na 38,1 procenta HDP. Za loňský rok byl dluh 42,75 procenta HDP. Podle kritérii pro přijetí eura by vládní dluh neměl překročit 60procentní hranici.

Česká národní banka v nové prognóze, kterou představila ve čtvrtek, zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 4,7 procenta z předchozích 3,8 procenta. Pro příští rok centrální banka odhad ponechala na 2,8 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK