Zahraniční obchod Německa se v září zotavil ze srpnového propadu

09.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. listopadu (ČTK) - Německý vývoz a dovoz se v září vrátily k růstu po propadu v předešlém měsíci. Export z Německa se ve srovnání s předešlým měsícem zvýšil o 2,6 procenta a dovoz o 3,6 procenta. Údaje, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad, ale nerozptýlily obavy, že na výkonu největší evropské ekonomiky se nepříznivě projeví útlum na mladých trzích.

Zahraničnímu obchodu částečně pomohla slušná poptávka ze Spojených států a mírné oživení poptávky ze zbývajících zemí eurozóny. Přebytek bilance zahraničního obchodu Německa se ale v září celkově snížil na 19,4 miliardy eur (524,3 miliardy Kč).

\"Světový obchod vázne kvůli útlumu na mnoha rozvíjejících se trzích, od Brazílie po Rusko a Čínu,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Rainer Sartoris ze společnosti HSBC Trinkaus.

Dnešní data zvýšila očekávání, že růst německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí mírně zpomalil. Ekonomové oslovení agenturou Reuters předpokládají, že německá ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila růst na 0,3 procenta po růstu o 0,4 procenta v předešlém kvartálu. Zprávu o kvartálním výkonu domácí ekonomiky zveřejní německé úřady v pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK