Americké akcie kvůli obavám o světovou ekonomiku klesají

09.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. listopadu (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech zahájily týden výrazným poklesem. Nejnovější prognózy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a slabé údaje o zahraničním obchodu Číny totiž posílily obavy investorů ohledně vývoje světové ekonomiky.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o 1,3 procenta na 17.681 bodů. Širší index S&P 500 odepisoval 1,4 procenta na 2070 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácel 1,5 procenta a pohyboval se kolem 5071 bodů.

Čínský celní úřad v neděli oznámil, že vývoz z Číny se v říjnu meziročně snížil o téměř sedm procent, a zaznamenal tak již čtvrtý pokles za sebou. Dovoz se propadl dokonce o téměř 19 procent. Spojené státy jsou jedním z největších obchodních partnerů Číny.

OECD dnes opět snížila odhad letošního růstu světové ekonomiky, a to na 2,9 procenta. V zářijovém výhledu přitom počítala s tříprocentním růstem. Organizace nicméně upozornila, že americká centrální banka (Fed) by měla přikročit ke zvýšení úrokových sazeb, protože oživení ekonomiky USA nabírá na síle.

Dolů dnes zamířily například akcie ropných společností Exxon Mobil a Chevron, které tak reagovaly na nižší ceny ropy. Oslabovaly ale také akcie řady technologických podniků, včetně společností Microsoft a IBM.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK