Co týden dal? Zhruba 40 procent skiareálů letos zdraží

13.11.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zhruba 40 procent tuzemských lyžařských středisek v zimní sezoně zvýší ceny skipasů, v průměru o čtyři procenta. Největších 35 skiareálů zdraží v průměru o deset procent. Průměrná cena jednodenního skipasu stoupne na 560 Kč pro dospělého a 390 Kč pro dítě. Vyplývá to z údajů Asociace horských středisek (AHS). Horská střediska také mají za sebou úspěšnou letní sezónu, celkově se počet návštěvníků proti loňsku zvýšil o 15 procent. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Řecká ekonomika ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům klesla o 0,5 procenta, propad je ale mnohem slabší, než se čekalo. Vyplývá to z předběžného odhadu, který zveřejnil řecký statistický úřad. Ekonomickou aktivitu v létě zasáhly neshody mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli, jejichž důsledkem bylo mimo jiné omezení pohybu kapitálu v Řecku.
Více informací

Ekonomiky 22 zemí střední a východní Evropy se jako celek příští rok vrátí k mírnému růstu, jehož tempo by mohlo dosáhnout 1,3 procenta. Ve své pololetní zprávě o tomto regionu to předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Letos pro oblast odhaduje pokles hrubého domácího produktu (HDP) o 0,6 procenta, což bude důsledek hospodářského propadu v Rusku a na Ukrajině.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) je připravena prodloužit a rozšířit program nákupů dluhopisů, jímž podporuje ekonomiku eurozóny a snaží se jím zvýšit inflaci. Šéf ECB Mario Draghi to ve vystoupení v Evropském parlamentu odůvodnil tím, že inflace spotřebitelských cen v eurozóně zůstává i přes masivní tištění peněz velmi slabá a její výhled se dokonce zhoršil.
Více informací

Průmyslová výroba v eurozóně se v září meziměsíčně snížila o 0,3 procenta po srpnovém propadu o 0,4 procenta. Oznámil to evropský statistický úřad Eurostat. Analytici přitom v anketě agentury Reuters očekávali výraznější zpomalení tempa poklesu, a to na 0,1 procenta.
Více informací

Polská ekonomika ve třetím čtvrtletí podle sezonně přepočtených údajů vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,9 procenta, a mírně tak zrychlila tempo z 0,8 procenta ve druhém čtvrtletí. Ve své zprávě to odhadl polský statistický úřad. Meziroční tempo růstu zrychlilo na 3,4 procenta z úrovně 3,3 procenta v předešlých třech měsících.
Více informací

Evropská komise bude při svém hodnocení rozpočtové disciplíny zemí eurozóny případ od případu zohledňovat možné dopady migrační krize. Novinářům to řekl místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis. Konečné hodnocení rozpočtových plánů na rok 2016 by podle něj mělo být hotovo příští týden.
Více informací

Nízké úrokové sazby Evropské centrální banky (ECB) vytvářejí značná rizika pro finanční stabilitu a mohly by ohrozit solventnost bank a pojišťoven. Uvedl to výbor ekonomických poradců německé vlády. ECB v rámci snahy o podporu ekonomiky a odvrácení deflace v eurozóně drží svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,05 procenta. Depozitní sazba se dokonce nachází v záporném pásmu, takže finanční ústavy musejí za své peníze uložené u ECB platit.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Hrubý domácí produkt vzrostl ve 3. čtvrtletí podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně o 4,3 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím česká ekonomika rostla o 0,5 procenta. Analytici čekali meziroční zlepšení o zhruba čtyři procenta, ve srovnání s 2. čtvrtletím ale odhadovali mírný pokles kvůli nižší tvorbě zásob. Ve 2. čtvrtletí se meziročně hrubý domácí produkt zvýšil o 4,6 procenta a proti prvnímu čtvrtletí o 1,1 procenta.
Více informací

Banky poskytly během tří čtvrtletí občanům 75.900 hypoték za celkem 135,3 miliardy korun. V meziročním srovnání jde o výrazný růst, ve stejném období loni banky poskytly 63.600 hypoték za 105,2 miliardy korun. ČTK to zjistila na webových stránkách ministerstva pro místní rozvoj. Letošní rok bude podle expertů zřejmě znovu rekordní.
Více informací

Sněmovna schválila novelu zákona o spotřebních daních, která především přináší program další daňové podpory biopaliv. Zákon u některých vysokoprocentních biopaliv zavádí spotřební daň a zachovává jejich podporu. Místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek ale tvrdí, že zákon podpoří skupinu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) a vynese mu zhruba pět miliard korun. Novelu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.
Více informací

Začátkem roku 2016 by mohla na některých silnicích prvních tříd začít platit vyšší povolená rychlost 110 kilometrů v hodině místo dosavadních 90 km/hod. Počítá s tím nové pojetí dálniční sítě, v jehož rámci budou téměř všechny rychlostní silnice zahrnuty mezi dálnice druhé kategorie. Formálně tím přibude 450 kilometrů dálnic, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo dopravy. O zvýšení rychlosti v konkrétním úseku však rozhodne až příslušný kraj.
Více informací

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl za tři čtvrtletí o 44,3 miliardy na 367,2 miliardy Kč. V samotném třetím čtvrtletí ale klesl o 190 milionů korun. V tiskové zprávě to sdělila Asociace pro kapitálový trh (AKAT).
Více informací

U penzijních společností spořilo na konci letošního září na důchod 4,751 milionu účastníků, což bylo o 119.000 méně než na konci loňského roku. Počet klientů v transformovaných fondech klesl o 220.000 na 4,34 milionu, ve fondech účastnických naopak stoupl o 102.000 na 331.000. ČTK o tom informovala Asociace penzijních společností ČR.
Více informací

Zhruba 40 procent tuzemských lyžařských středisek v zimní sezoně zvýší ceny skipasů, v průměru o čtyři procenta. Největších 35 skiareálů zdraží v průměru o deset procent. Průměrná cena jednodenního skipasu stoupne na 560 Kč pro dospělého a 390 Kč pro dítě. Vyplývá to z údajů Asociace horských středisek (AHS). Horská střediska také mají za sebou úspěšnou letní sezónu, celkově se počet návštěvníků proti loňsku zvýšil o 15 procent.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU