Dodavatel technických plynů Air Liquide kupuje americkou Airgas

17.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 17. listopadu (ČTK) - Francouzská nadnárodní společnost Air Liquide, která je předním světovým dodavatelem technických plynů, koupí konkurenční americkou společnost Airgas za zhruba 13,4 miliardy dolarů (340 miliard Kč) včetně dluhu. Oznámila to dnes francouzská firma, která působí také v Česku.

Airgas je lídrem na trhu stlačených plynů v USA. Francouzská firma jeho převzetím posílí svoje postavení na americkém trhu a zvýší tržby ve své divizi plynů a služeb o zhruba 30 procent.

Air Liquide nabídla zaplatit za akcii Airgas 143 dolarů v hotovosti. Je to o téměř 51 procent více než průměrná cena akcie Airgas za jeden měsíc před zveřejněním akvizice.

\"Tato akvizice zvyšuje náš zeměpisný dosah na houževnatém americkém trhu a nabízí soustavné příležitosti k růstu,\" uvedl podle agentury Reuters v prohlášení generální ředitel Air Liquide Benoit Potier.

Obchod budou ještě muset schválit akcionáři Airgas a regulační úřady.

Air Liquide je předním světovým dodavatelem plynů pro průmysl, zdravotnictví a životní prostředí. Zastoupení má ve více než 80 zemích a zaměstnává zhruba 50.000 pracovníků. Na český trh vstoupil v roce 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK