Sazby hypoték v říjnu nepatrně stouply na 2,12 procenta

18.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v říjnu nepatrně stoupla na 2,12 procenta ze zářijových 2,11 procenta. V červnu a květnu sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování. Poté nastal nepatrný nárůst, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

 

\"Úrokové sazby hypotečních úvěrů již třetí měsíc stagnovaly. Vykázaná změna říjnové hodnoty Fincentrum Hypoindexu je důsledkem pohybu průměrných sazeb na hranici zaokrouhlení. Proti září se průměrné sazby změnily jen o tři tisíciny procentního bodu, na což navíc měla vyšší vliv změna objemů u jednotlivých bank než pohyb jimi vykázaných sazeb,\" uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

\"Říjnová čísla potvrzují trend, který nás čeká v dalších měsících a možná i letech,\" řekl ČTK ředitel skupiny Chytrý Honza Jiří Paták. Trh hypoték i nemovitostí bude tažen kupředu nízkými úrokovými sazbami, rychle rostoucí kupní silou a sílícím nákupním apetitem českých domácností. Na trhu se už nyní začíná projevovat nedostatek atraktivních nemovitostí, což vyhání ceny vzhůru. Příkladem je nová výstavba v Praze, kde ceny bytů v lokalitách, jako je Podolí nebo Smíchov, atakují hranici 100.000 Kč/m2, dodal.

V říjnu bylo uzavřeno 8519 smluv o hypotečním úvěru, což je jen o 81 méně než v září. Také objemy stagnovaly. V desátém měsíci si lidé sjednali hypotéky v celkovém objemu za 15,9 miliardy korun.

Na svých hodnotách tak v podstatě zůstaly počty, objemy i sazby hypoték. Co ale stále roste, je průměrná výše hypotéky. Stále platí, že lidé si půjčují čím dál větší částky. V říjnu se průměrná hypotéka vyšplhala na 1,87 milionu korun. Sice stále není atakován rekord z prosince roku 2007, kdy si lidé v průměru půjčovali 1,95 milionu korun, ale jde o druhou nejvyšší částku od roku 2003 a letošní rekord.

I když úrokové sazby stagnují, ceny nemovitostí rostou. Zatím není nárůst nijak markantní, ale kdo delší dobu shání nové bydlení, už by podle Rajdla neměl moc otálet. Pravděpodobně porostou jak sazby, tak i ceny nemovitostí, dodal.

Banky se v listopadu do žádných velkých akcí nehrnuly. Zajímavostí ale je připravovaný nový zákon o úvěrování spotřebitelů. Ochrana spotřebitele se bude vztahovat i na hypotéky.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK