ČMKOS: ČR má vyrábět hodnotné výrobky, potřebuje posílení koruny

19.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Podle odborů Česko potřebuje pro příští roky změnit svou hospodářskou politiku. Soustředit by se mělo na odbornou práci, inovace a výrobky s přidanou hodnotou. Díky tomu by se české výdělky měly také rychleji přibližovat k úrovni příjmů ve vyspělých státech. Ke srovnávání hodnoty českých a zahraničních mezd je nutné i posílení koruny, a to zhruba o 20 procent. Při představení odborářského programu Vize to dnes novinářům řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

\"Česká republika přešlapuje na místě. Vyspělé státy se nám vzdalují a dříve méně vyspělé země se nám naopak mílovými kroky přibližují,\" uvedl Středula. Podle něj se česká ekonomika profiluje jako \"záložní ekonomický prostor\" pro jiné státy a stala se spíš \"subdodavatelem subdodavatele subdodavatele\". Vyrábějí se produkty s nižší hodnotou či vyvážejí suroviny, pracovní síla je levná, produktivita a mzdy jsou nižší. Pokud se situace nezmění, dostane se Česko do \"pasti chudoby\", dodal předák.

Materiálem ČMKOS navazuje na svůj první programový dokument z června 2012. Tehdy navrhovala například nižší DPH u léků, zastavení vládní důchodové reformy se třetím pilířem, posílení podpory zkrácených úvazků a kurzarbeitu či zrovnoprávnění odvodů zaměstnanců a živnostníků. Za zásadní označovali předáci boj proti korupci, lichvě, daňovým únikům, praní špinavých peněz i práci na černo. Řadu kroků nynější Sobotkova vláda už provedla. O přípravě zákonů a opatření s odboráři a zaměstnavateli pravidelně jedná na tripartitě.

ktk rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK