Teroristické útoky v Paříži oživily poptávku po zlatu

20.11.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Teroristické útoky v Paříži vedly v úvodu týdne k oživení poptávky po zlatu, které je považováno za bezpečnou investici v období nejistoty. Cena zlata zamířila vzhůru poté, co se minulý týden propadla na nejnižší úroveň za téměř šest let. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Čína koupí od Ruska stíhačky Suchoj Su-35 za více než dvě miliardy dolarů (přes 50 miliard Kč). Peking je prvním zahraničním kupcem nejmodernějších ruských bojových letounů.
Více informací

O balíček platebních karet v hodnotě 1000 dolarů (25.000 Kč) pro majitele naftových automobilů německého Volkswagenu se softwarem umožňujícím manipulovat s emisemi se ve Spojených státech přihlásilo 120.000 lidí, tedy asi čtvrtina celkového počtu. Tito vlastníci dostanou kartu Visa s částkou 500 dolarů a dalších 500 dolarů mohou použít na nákup služeb u dealerů Volkswagenu, uvedla firma ve středu.
Více informací

Italský odvolací soud povolil hromadnou žalobu, která viní italsko-americkou automobilku Fiat Chrysler Automobiles z klamání zákazníků ohledně spotřeby modelu Panda. Zvrátil tak rozhodnutí soudu nižší instance, který žalobu zamítl.
Více informací

Británie do deseti let uzavře všechny zbylé uhelné elektrárny, které se na výrobě elektrické energie v zemi podílejí zhruba třetinou. Uhlí ale nenahradí obnovitelnými zdroji, nýbrž zemním plynem a jádrem. Británie je první velká světová ekonomika, která stanovila datum uzavření uhelných elektráren s cílem omezit emise skleníkových plynů.
Více informací

Nesrovnalosti v údajích o emisích oxidu uhličitého (CO2) vozů koncernu Volkswagen se týkají více typů motorů, než se dosud předpokládalo. S odvoláním na zdroje z automobilky to uvedl německý deník Bild. Celkový počet problémových aut je ale podle listu stále 800.000, protože u některých vozidel se podezření na manipulace s emisními údaji nepotvrdily.
Více informací

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v říjnu meziročně stoupl o necelá tři procenta na 1,1 milionu vozů. Tempo jeho růstu tak výrazně zpomalilo z téměř deseti procent v září. Prodej největší evropské automobilové skupiny Volkswagen, která se nyní potýká se skandálem kolem falšování emisních testů, se v říjnu v EU snížil o půl procenta na zhruba 277.000 vozů.
Více informací

Teroristické útoky v Paříži vedly k oživení poptávky po zlatu, které je považováno za bezpečnou investici v období nejistoty. Cena zlata tak zamířila vzhůru poté, co se minulý týden propadla na nejnižší úroveň za téměř šest let.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Elektronické mýtné vydělává v současné době v tuzemsku téměř dvojnásobek peněz než v roce 2007, kdy systém v Česku vznikl. Zatímco v roce 2007 se na mýtném od kamionů vybralo 5,5 miliardy korun, letos se má výběr podle odhadů vyšplhat téměř na deset miliard korun. Zhruba trojnásobný je počet registrovaných kamionů podle množství vyzvednutých palubních jednotek (tzv. OBU), výrazně stouplo také množství projetých placených úseků. Vyplývá to ze statistických údajů poskytnutých ČTK provozovatelem tuzemského mýta, společností Kapsch. Od vítězství této firmy v soutěži na provoz mýta uplynulo dnes deset let.
Více informací

Podle odborů Česko potřebuje pro příští roky změnit svou hospodářskou politiku. Soustředit by se mělo na odbornou práci, inovace a výrobky s přidanou hodnotou. Díky tomu by se české výdělky měly také rychleji přibližovat k úrovni příjmů ve vyspělých státech. Ke srovnávání hodnoty českých a zahraničních mezd je nutné i posílení koruny, a to zhruba o 20 procent. Při představení odborářského programu Vize to novinářům řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.
Více informací

Benzin v ČR za poslední týden zdražil, zhruba po čtyřech měsících zlevňování či stagnace cen pohonných hmot. Průměrná cena Naturalu 95 od minulé středy vzrostla o čtyři haléře na 29,63 Kč/l. Cena nafty oproti minulé středě vzrostla o tři haléře na průměrných 28,94 Kč/l. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje.
Více informací

Finanční správa odhalila půlmiliardový daňový únik na dani z přidané hodnoty (DPH). Peníze se přitom podařilo zajistit ve prospěch státu. Zároveň v rámci letošní kontrolní akce zaměřené na transakce mezi členy nadnárodních skupin, tzv. převodní ceny, získala finanční správa od firem 170 milionů korun více na dani.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v říjnu nepatrně stoupla na 2,12 procenta ze zářijových 2,11 procenta. V červnu a květnu sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování. Poté nastal nepatrný nárůst, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Celková hodnota bankovek a mincí v oběhu překonala ke konci minulého týdne poprvé 500 miliard korun. Informovala o tom Česká národní banka. Celkový počet bankovek a mincí v oběhu překonal dvě miliardy kusů. Nejvíce je v oběhu dlouhodobě tisícikorun a korunových mincí. Ke konci loňského roku bylo v oběhu téměř 1,97 miliardy bankovek a mincí za téměř 468 miliard korun.
Více informací

Sněmovna neschválila vládní novelu zákona o pojišťovnictví, která měla do českého zákona zavést nové evropské směrnice. Při závěrečném hlasování chyběly tři hlasy. Poslanci předtím nepodpořili ani žádný návrh na omezení provizí zprostředkovatelů. Pro zákon nehlasovali poslanci ČSSD a ani část lidovců. Někteří poslanci KDU-ČSL hlasovali pro zákon, podpořil ho klub ANO, většina poslanců KSČM i dva nezařazení poslanci.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU