Kvůli antibiotikům v medu skončila dozorčí rada Včelpa

23.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Předsednictvo republikového výboru Českého svazu včelařů odvolalo dozorčí radu společnosti Včelpo, kterou vlastní. Společnost dávala do oběhu med s obsahem antibiotik, která se v EU nesmí podávat zvířatům. V prosinci se na sjezdu svazu zvolí i nové předsednictvo firmy, informoval dnes ČTK tajemník svazu Milan Petrů.

Svaz nyní zjišťuje, jakým způsobem se do medu antibiotika dostala, respektive který dodavatel firmě med označený za český prodal. Nejspíš byl totiž v prodávaném medu přimíchaný dovozový med. Firma si proto začne uchovávat kontrolní vzorky od každého dodavatele a bude více kontrolovat své prodávané výrobky. \"Kontrola výstupního produktu bude obsahovat i vyšetření na přítomnost antibiotik, které není zpracovateli medů v ČR rutinně prováděno. A to do doby, než bude každá šarže uvolněna na trh,\" dodal ve svém dnešním prohlášení svaz.

V minulém týdnu informoval ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), že dozorové orgány našly v medech od Včelpa zbytky chloramfenikolu, streptomycinu, sulfonamidů a nitrofuranů. Koncentrace by neměly být nebezpečné pro člověka, vadné šarže potravin jsou již stažené z oběhu. Výrobkům stát odebral značky kvality. Šlo o Dědečkův med - Med květový a Med květový Včelpo.

Problémy s medy mělo Včelpo i dříve, inspekce v nich objevila nejspíš zahraniční pylová zrna. Firma trvala na českém původu potraviny. Podle Petrů bylo i toto důvodem, proč dozorčí rada skončila. Měla totiž zabezpečit, aby k podobným problémům již nedocházelo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK