EDF chce investovat do obnovitelných zdrojů až 2,5 mld. eur ročně

26.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 26. listopadu (ČTK) - Francouzská energetická společnost EDF plánuje investovat ročně do zvýšení kapacity výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů dvě až 2,5 miliardy eur (54,1 až 67,6 miliardy Kč). Většinu této částky bude investovat v zahraničí. Cílem firmy, kterou ovládá stát, je do roku 2030 téměř zdvojnásobit kapacitu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Ředitel divize obnovitelných zdrojů Antoine Cahuzac uvedl, že firma chce růst hlavně v Asii, Latinské Americe, na Blízkém východě a v Severní Africe. Celková kapacita výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů se má zvýšit na více než 50 gigawattů (GW) z nynějších 28 GW.

Na konci června instalovaná kapacita větrných elektráren EDF činila 4,4 GW a solárních 0,5 GW. Kapacita jejích jaderných elektráren činí 72,9 GW a vodních elektráren 22 GW.

Zhruba čtvrtinou by se na růstu nové kapacity měly podílet nové vodní elektrárny. Zbývající část budou tvořit větrné a solární elektrárny, dodal Cahuzac.

Analytici podle agentury Reuters upozorňují, že vzhledem ke stagnaci poptávky po elektřině ve Francii a desetiletí nízkých cen by nemělo pro EDF smysl investovat výrazně do zvýšení kapacity výroby z obnovitelných zdrojů na domácím trhu. To by jen zhoršilo současný nadbytek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK