Česká ekonomika vzrostla ve 3. čtvrtletí meziročně o 4,5 procenta

27.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Česká ekonomika rostla v letošním třetím čtvrtletí meziročně o 4,5 procenta. První odhad z poloviny listopadu uváděl pomalejší růstu hrubého domácího produktu, a to o 4,3 procenta. Zpřesněné údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika stoupla o 0,5 procenta, jak statistici odhadovali už dřív.

Růst ekonomiky tak mírně zpomalil. Ve druhém čtvrtletí se meziročně hrubý domácí produkt zvýšil o 4,6 procenta a proti prvnímu čtvrtletí o 1,1 procenta. \"Zpřesněný odhad potvrdil, že si česká ekonomika udržela vysoké tempo růstu i ve třetím čtvrtletí letošního roku. Vedle stabilního růstu spotřeby domácností a investic byl tento vývoj významně podpořen i výdaji vládních institucí a zahraniční poptávkou,\" uvedl ČSÚ.

Podle statistiků rostla výkonnost téměř všech odvětví české ekonomiky, tradičně nejvíc ale k růstu přispěl zpracovatelský průmysl a nově se přidalo také stavebnictví.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností se meziročně zvýšily o tři procenta, proti druhému čtvrtletí o 0,3 procenta. U vládních institucí výdaje na konečnou spotřebu vzrostly proti loňsku o 4,4 procenta a mezičtvrtletně o 2,2 procenta. \"Tento vývoj byl silně podpořen nárůstem výdajů na opravy a údržbu dopravní infrastruktury,\" uvedl ČSÚ.

Investice vlády se projevily také v tvorbě kapitálu, která byla meziročně vyšší o 8,3 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se zvýšila o 1,3 procenta. \"Přebytek obchodu se zbožím meziročně poklesl, byl však kompenzován zlepšením bilance služeb,\" uvedl ČSÚ.

Pozitivní hospodářský vývoj se podle statistiků nadále odrážel na trhu práce. Ve třetím čtvrtletí bylo podle pojetí národních účtů zaměstnáno v průměru 5,17 milionu lidí, což je proti loňsku o 1,2 procenta víc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK