Analytici: Česká ekonomika letos poroste nejméně o 4,3 procenta

27.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Růst české ekonomiky za celý letošní rok by měl činit nejméně 4,3 procenta, shodli se analytici oslovení ČTK. Za tímto vývojem stojí hospodářský růst v eurozóně, levná ropa, uvolněná měnová politika ČNB, nastavení rozpočtové politiky české vlády a čerpání peněz z fondů EU. Některé faktory však příští rok pominou, takže růst podle nich klesne pod 2,5 procenta. HDP stoupl podle zpřesněných údajů ve třetím čtvrtletí meziročně o 4,5 procenta.

 

\"Podrobná čísla potvrdila, že se česká ekonomika letos nachází v nejlepším stavu za osm let,\" uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Růst je podle něj v poslední době podporovaný všemi hlavními složkami domácí poptávky, zejména však investicemi, které přispívají k meziročnímu růstu víc než polovinou. Největším stimulem pro ně je nepochybně čerpání evropských fondů. To se promítá do tempa růstu fixního kapitálu v oblasti infrastrukturních staveb, ale zřejmě podporuje i spotřebu vlády.

V rámci EU je česká ekonomika třetí nejrychleji rostoucí, doplnil analytik společnosti Deloitte David Marek. Rychleji rostou pouze ekonomiky Irska a Malty. Díky akceleraci růstu se obnovila reálná konvergence a ČR by se podle něj měla po třetím čtvrtletí posunout na 86,6 procenta průměru EU podle HDP na obyvatele přepočteného podle parity kupní síly.

Velmi dobře se dařilo i spotřebitelům, připomněl analytik Home Creditu Michal Kozub. Výdaje domácností totiž meziročně vzrostly o 3,4 procenta a je vidět, že spotřebitelé jsou na tom nyní dobře. Ekonomika jim hraje do karet, nezaměstnanost klesá, mzdy rostou, ceny rostou jen velmi pomalu. Díky tomu jsou domácnosti ochotny více nakupovat, a tím i podporovat ekonomiku, poznamenal.

V příštím roce sice již nelze podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové očekávat tak příznivou souhru jednorázových faktorů, nicméně i růst kolem 2,5 procenta bude vzhledem k silnému základu z letošního roku velmi dobrým výsledkem. Vyprcháním jednorázových faktorů budou oslabeny zejména investice, spotřeba domácností by v příštím roce měla zopakovat letošní růst kolem tří procent. Nezaměstnanost se ve druhé polovině roku 2016 bude pohybovat pod šesti procenty, otazníkem je růst mezd, který by v příštím roce mohl dosáhnout až čtyř procent, odhadla.

I přes velmi pozitivní čísla o růstu HDP ve třetím čtvrtletí nadále platí, že letošní růst HDP bude výjimečný z titulu dočerpávání evropských fondů, které zrychlují investice, z titulu nízkých cen ropy a stále velmi uvolněné měnové i rozpočtové politice, upozornil analytik ING Bank Jakub Seidler. V příštím roce však podle něj efekty většiny těchto faktorů odezní a růst HDP by tak měl oproti letošnímu roku zpomalit ke třem procentům.

Marek míní, že celý letošní rok by se měl HDP zvýšit o 4,6 procenta. Při hodnocení je však podle něj potřeba vzít do úvahy dva mimořádné, jednorázové faktory, dočerpávání fondů EU a vliv změn tabákových daní. Bez nich by byl růst HDP byl patrně o 1,0 až 1,5 procentního bodu pomalejší. Příští rok podle jeho prognózy růst HDP zpomalí na dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK