Indie zrychlila čtvrtletní růst na 7,4 pct, předehnala Čínu

30.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí 30. listopadu (ČTK) - Indická ekonomika zrychlila ve třetím čtvrtletí meziroční růst na 7,4 procenta ze sedmiprocentního tempa, na nějž zpomalila v předešlém kvartále. Plyne to z dnešních vládních statistických údajů. Třetí největší ekonomika Asie díky oživení růstu vykázala znovu lepší výkon než Čína, která v posledním čtvrtletí zvolnila tempo na 6,9 procenta.

 

Analytici dotázaní agenturou Reuters očekávali v průměru posílení růstu na 7,3 procenta. Ke zlepšení přispěla zesílená domácí poptávka a zvýšená průmyslová aktivita.

Silnější růst je vzpruhou pro premiéra Naréndru Módího. Jeho vláda nastoupila loni v květnu se slibem, že dostane zemi z útlumu a pomocí reforem zvýší tempo růstu na dřívějších sedm až osm procent.

\"Trajektorie růstu vykazuje známky oživení. Nadále slabá zahraniční poptávka spolu se zpomalením venkovské spotřeby ale tempo oživení brzdí,\" uvedli analytici banky Morgan Stanley.

Módí chce nyní přesvědčit oponenty, aby přijali jeho myšlenku zavést v příštím roce jednotnou celoindickou daň z prodeje zboží a služeb. Ta by vytvořila mezi 29 indickými státy jednotný trh a podle analytiků by důsledkem mohlo být zrychlení růstu HDP v příštím roce na zhruba osm procent.

Velké rozvíjející se ekonomiky, k nimž vedle Číny patří zejména Rusko a Brazílie, v poslední době zažívají útlum nebo pokles. Indii se od loňska po dvou slabých letech naopak začíná dařit, mimo jiné díky propadu světových cen surovn, zejména ropy a zlata. Jejich levnější dovoz snižuje obchodní deficit, což zvyšuje ekonomický výkon země. Indie překonala hospodářský růst Číny už ve dvou čtvrtletích na přelomu loňského a tohoto roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK