MF chce rozšířit přenesenou daňovou povinnost o elektřinu a plyn

30.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Ministerstvo financí chce od února příštího roku rozšířit režim přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH) na dodání plynu a elektřiny. Počítá s tím nařízení vlády, které poslalo ministerstvo financí k připomínkám. Nařízení je k dispozici na internetových stránkách vlády.

\"Jedná se o reakci na zjištění, že k daňovým únikům dochází i u dodání plynu a elektřiny, a to zejména formou karuselových obchodů, kde zatím daňové úniky detekovány nebyly,\" uvedlo MF v materiálu.

Nařízení vlády dále umožní použití režimu přenesení daňové povinnosti i v případě, že se nepřekročí stanovený limit 100.000 korun, a to plátcům daně, kteří se společně dohodnou na použití tohoto režimu. \"Tímto bude vyhověno častému požadavku ze strany daňových subjektů, aby na základě dohody mezi dodavatelem a odběratelem mohl být uplatněn režim přenesení daňové povinnosti i v případech, pokud základ daně u zdanitelného plnění nedosahuje limit pro uplatnění režimu přenesení daňové povinnosti,\" uvedlo MF.

Naposledy se rozšířila přenesená daňová povinnost v ČR v červenci a září, a to o vybrané zemědělské plodiny. Cílem bylo sjednotit režim se Slovenskem tak, aby se zabránilo přesunu daňových podvodů do Česka. Od ledna 2016 bude platit při dodání nemovité věci plátci DPH.

Povinnost se již nyní uplatňuje například při dodání mobilních telefonů, mikroprocesorů, herních konzolí, některých druhů odpadů, stavebních a montážních prací nebo u obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

Ministerstvo dále v materiálu uvedlo, že finanční správa v oblasti služeb a zboží eviduje jako rizikové komodity kámen, žulové desky, barevné kovy, software na CD a DVD, CD a DVD obsahující návrhy, pohonné hmoty, minerální oleje, investiční zlato, fotovoltaické panely, ostatní zemědělské komodity (řepka a řepkový olej, cukr apod.), osobní a nákladní automobily, náhradní díly, textil, obuv, pneumatiky, maso, dobíjecí kupony, poskytování webových služeb, reklamní služby a úklidové práce.

Přenesená daňová povinnost je založena na principu, že v případě poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Cílem opatření je zamezit podvodům a spekulacím v souvislosti s platbou DPH. Opatření se ale netýká koncových drobných spotřebitelů, ale je to opatření na úrovni plátců DPH, tedy firem a podnikatelů.

ČR delší dobu prosazují, aby státy mohly samostatně určovat, jaké zboží a služby budou podléhat přenesené daňové povinnosti. Země to považují za jeden z důležitých nástrojů proti daňovým únikům. DPH ale patří v unii mezi takzvané harmonizované daně, jejichž pravidla jsou určována na celounijní úrovni. EK navíc nedávno žádost ČR, Slovenska a dalších zemí o rozšíření tohoto opatření zamítla. Navrhované opatření u elektřiny a plynu směrnice EU umožňuje.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK