Ceny ropy rostou, pozornost se soustředí na zasedání OPEC

30.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes rostly. Pozornost trhu se nyní soustředí na páteční zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), investoři čekají rovněž na páteční zprávu o listopadovém vývoji trhu práce ve Spojených státech.

Cena severomořské ropy Brent krátce před 17:00 SEČ vykazovala nárůst o 1,4 procenta na 45,50 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila o 1,5 procenta a dostala se nad 42 dolarů za barel.

Předpokládá se, že OPEC na pátečním zasedání ponechá svou těžbu beze změny. Obchodníci s ropou se nicméně podle agentury Reuters připravují i na možnost nečekaného výsledku zasedání.

Ceny ropy se již delší dobu nacházejí pod tlakem v důsledku převisu nabídky nad poptávkou. OPEC však zatím odmítá podpořit ceny snížením produkce, protože nechce uvolnit místo na trhu konkurenci.

K omezení těžby je kartel ochoten pouze v případě, že by se k němu připojily také nečlenské země, zejména Rusko. To však na rozdíl od loňského roku na pátečním zasedání OPEC nebude mít své zástupce, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 45,50 44,86 New York - Nymex WTI leden 42,33 41,71

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK