Je výše peněžité pomoci obětem trestných činů spravedlivá?

01.12.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V předchozím článku jsme si představili peněžitou pomoc obětem trestných činů, a to z hlediska okruhu oprávněných osob a výše peněžité pomoci. Na téma se dále zaměříme dnešním článkem včetně úvahy o spravedlivé výši peněžité pomoci.

Poskytnutí jakékoliv pomoci, byť finanční, které může zmírnit utrpení oběti trestného činu, by mělo být zájmem státu a orgánů činných v trestním řízení. Bohužel, v naší republice se občas na oběti trestných činů zapomíná rychleji, než je zdrávo a efektivní pomoci se nemusí dostat všem poškozeným.

Předchozí článek k tématu naleznete zde: Peněžitá pomoc obětem trestných činů.

Snížení nebo nepřiznání peněžité pomoci

Zákon o obětech trestných činů stanovuje rovněž situace, kdy oběti trestného činu bude peněžitá pomoc snížena nebo nepřiznána. Při aplikaci tohoto ustanovení je však nutné přihlížet k sociální situaci oběti trestného činu, přičemž peněžitá pomoc může být snížena nebo nepřiznána při posouzení do jaké míry oběť trestného činu spoluzavinila vznik újmy a zda oběť trestného činu využila všech zákonných prostředků, aby uplatnila nárok na náhradu škody nebo nemajetkové újmy na pachateli nebo na jiné osobě, která je povinna škodu nahradit.

Poskytnutím peněžité pomoci oběti trestného činu přechází nárok oběti na náhradu škody nebo nemajetkové újmy vůči pachateli na stát v rozsahu poskytnuté peněžité pomoci.

Moc nebo málo?

Lze považovat výši poskytované peněžité pomoci obětem trestných činů za dostatečnou? V případě znásilnění osobou, která je nemajetná, kdy nelze předpokládat vymožení jakéhokoliv odškodnění nemajetkové újmy přímo na pachateli, dočká se poškozená výše peněžité pomoci od státu v maximální výši 50.000,- Kč. V případě způsobení trvalých následků pachatelem trestného činu, např. zmrzačení, obdrží oběť trestného činu peněžitou moc v paušální částce 50.000,- Kč nebo ve výši, která představuje obětí prokázanou ztrátu na výdělku a prokázané náklady spojené s léčením, snížené o součet všech částek, které oběť z titulu náhrady škody již obdržela, přičemž peněžitá pomoc nesmí přesáhnout ve svém součtu částku 200.000,- Kč. Pokud bude pachatel takového trestného činu nemajetný, oběť trestného činu reálně nezíská jiné odškodnění.

Stát by měl zvýšit peněžitou pomoc

Stát by měl převzít roli garanta spravedlivé výše finanční pomoci pro oběti trestných činů a navýšit částky peněžité pomoci pro oběti trestných činů zejména za situace, bude-li již v průběhu trestního řízení prokázáno, že pachatel trestného činu je nemajetný. Výše uvedené částky nemohou odčinit nemajetkovou újmu utrpěnou trestným činem a poskytnout v mnoha případech dostatečné odškodnění pro zbývající roky života oběti trestného činu. Státní rozpočet by měl být schopen vyčlenit další prostředky na odškodnění obětí trestných činů a zajistit spravedlivou a přiměřenou výši peněžité pomoci obětem trestných činů, jak již ukládá směrnice Rady č. 2004/80/ES ze dne 29. dubna 2004, o odškodňování obětí trestných činů.

V případě jakýkoliv nejasností v této problematice doporučujeme obrátit se na Ministerstvo spravedlnosti a v případě pochybností o jeho postupu konzultovat s právníkem k posouzení vašeho případu.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU