Prodej automobilů VW se v listopadu v USA propadl o čtvrtinu

01.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 1. prosince (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen v listopadu zaznamenala ve Spojených státech hluboký propad odbytu. Je to poprvé od vypuknutí skandálu kolem testů emisí. Firma dnes oznámila, že odbyt aut značky Volkswagen se na americkém trhu meziročně propadl o 24,7 procenta na 23.882 vozů. Za poklesem stálo zastavení prodeje naftových aut, která umožňují manipulovat s měřením emisí. Odbyt luxusní divize Audi, které se skandál rovněž týká, stoupl pouze o 0,4 procenta na 16.700 vozů.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v září obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že v celém světě software instaloval do zhruba 11 milionů aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Údaje o listopadovém prodeji automobilů ve Spojených státech dnes postupně zveřejňují také další výrobci. Největší americká automobilka General Motors například oznámila, že zvýšila prodej na domácím trhu o 1,5 procenta na na 229.296 vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK