Ceny ropy klesají, OPEC zřejmě těžbu neomezí

01.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 1. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesají a hlavním důvodem jejich poklesu je očekávání, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na svém pátečním zasedání nepřikročí k omezení těžby. Pokles cen nicméně zmírnil slabší kurz dolaru.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:30 SEČ vykazovala pokles o půl procenta a pohybovala se kolem 44,40 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 0,3 procenta a nacházela se v blízkosti 41,50 dolaru za barel.

Kartel OPEC bude v pátek ve Vídni jednat o své těžební politice. Ceny ropy jsou už delší dobu pod enormním tlakem v důsledku převisu nabídky nad poptávkou. OPEC však zatím odmítá podpořit ceny snížením produkce, protože nechce uvolnit místo na trhu konkurenci.

K omezení těžby je kartel ochoten pouze v případě, že se k němu připojí nečlenské země, hlavně Rusko. To však na rozdíl od loňského roku na pátečním zasedání OPEC své zástupce mít nebude.

Pozornost investorů se soustředí rovněž na údaje o listopadovém vývoji trhu práce ve Spojených státech, které v pátek zveřejní americká vláda. Příznivé údaje by podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) tento měsíc přikročí ke zvýšení úrokových sazeb, což by pravděpodobně vedlo k růstu kurzu dolaru. Silnější dolar zvyšuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což obvykle tlačí dolů poptávku.

Dnes však dolar výrazně oslabuje a vůči koši hlavních světových měn sestoupil z nejvyšší hodnoty za osm a půl měsíce. Americkou měnu srážejí nepříznivá data z amerického průmyslu a naopak solidní ekonomické údaje z eurozóny.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 44,38 44,61 New York - Nymex WTI leden 41,53 41,65

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK