Fed: Americká ekonomika pokračuje v mírné expanzi

02.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. prosince (ČTK) - Ekonomika Spojených států na podzim pokračovala v mírném růstu a na trhu práce se navíc objevily známky výraznějšího tlaku na zvyšování mezd. Vyplývá to z pravidelné situační zprávy o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha, kterou dnes zveřejnila americká centrální banka (Fed).

Zaměstnavatelé podle zprávy mají čím dál větší problémy s obsazováním volných pracovních míst. Ve většině regionů se zatím nedostatek pracovních sil, který tlačí firmy ke zvyšování mezd, týká pouze kvalifikovaných pracovníků. Některé regiony už ale registrují širší tlak na růst mezd, uvedl Fed.

Spotřebitelské výdaje, které v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity, se podle centrální banky zvyšovaly téměř ve všech regionech. Export však pokračoval v poklesu kvůli silnému dolaru, nízkým cenám komodit a slabé světové poptávce.

Zpráva, která pokrývá období od začátku října do poloviny listopadu, bude jedním ze základů pro jednání měnového výboru Fedu na jeho příštím zasedání. To se bude konat 15. a 16. prosince. Všeobecně se předpokládá, že Fed na tomto zasedání přikročí k prvním zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let.

Šéfka Fedu Janet Yellenová dnes uvedla, že se \"těší\" na zvýšení úrokových sazeb z nynějších minim těsně nad nulou. Bude to podle ní důkaz plného oživení americké ekonomiky z poslední \"velké recese\". Nenaznačila ale, zda k tomuto kroku Fed přistoupí už na zasedání v polovině prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK