Rusko pozastavilo práce na projektu plynovodu do Turecka

03.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 3. prosince (ČTK) - Rusko pozastavilo přípravné práce v projektu plynovodu Turkish Stream. Řekl to dnes ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Plynovodem Turkish Stream má proudit ruský zemní plyn do Turecka a z něj dál do Evropy.

\"Práce na (plynovodu) Turkish Stream byly zastaveny,\" uvedl Novak, jehož citovala agentura Reuters. Rozhovory o výstavbě jaderné elektrárny, kterou má v Turecku vybudovat ruská společnost Rosatom, ale prý zůstávají nadále otevřené.

Na plynovodu Turkish Stream začal ruský plynárenský podnik Gazprom pracovat poté, co koncem loňského roku odstoupil kvůli neshodám s Evropskou unií od projektu South Stream. Ten měl obcházet Ukrajinu a přivádět ruský plyn přes Černé moře na Balkán.

Vztahy mezi Ruskem a Tureckem se zhoršily minulý týden, když turecká stíhačka sestřelila ruský bombardér. Rusko v sobotu vyhlásilo slibované sankce proti Turecku, které citelně omezují vývoz tureckého zboží na ruský trh a blokují turistický ruch. Od ledna pak bude pozastaven bezvízový styk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK