Ministerstvo financí připravilo elektronické formuláře

18.03.2005 | , Finance.cz
Domovská stránka


Už dva týdny je na stránkách Ministerstva financí spuštěna možnost elektronického podávání daňových přiznání. Přečtěte si v čem jsou tyto formuláře dobré a jaké potíže se při vyplňování mohou vyskytnout.

Téma týdne: Platíme daň z příjmů...

Březen není pouze měsícem, kdy začíná jaro. Je také měsícem, kdy se mnozí z nás setkávají s charakteristickou růžovou barvou daňových přiznání. Ministerstvo financí se rozhodlo, že nám tuto nepříjemnost trochu usnadní a dne 4.3.2005 do ostrého provozu spustilo elektronické podávání přiznání k daním z příjmů za zdaňovací období 2004. Rozhodli jsme se tedy vyzkoušet, zda tyto formuláře opravdu splňují to, co se od nich očekává.

Dříve než začneme formuláře vyplňovat je potřeba zkontrolovat, jestli váš počítač odpovídá systémovým požadavkům. Všichni odpůrci Billa Gatese budou nemile překvapeni. Část aplikaci sloužící k vyplnění formuláře a celé stažení offline verze lze provozovat pouze na počítači, který je vybaven prohlížečem sítě Internet od firmy Microsoft. Naštěstí v mém případě toto problém nebyl, takže jsem mohla vesele pokračovat.

Musím ocenit dobrou přehlednost stránek, protože hledání daňového přiznání nezabralo moc času. O to větší byl problém, kdy se mi během načítání objevila hláška, že „nebylo možné nainstalovat kryptovací knihovnu“, protože nemám povolené instalování programů na svém počítači. Pokud jste tedy zaměstnanci podniku a chcete si stáhnout a vyplnit daňové přiznání na firemním počítači, počítejte s touto překážkou. Po asi desetiminutovém zásahu šéfprogramátora, jsem se rozhodla pokračovat v započaté práci. Dalším kamenem úrazu byla upozornění v angličtině. I přesto, že angličtina je velice využívaným cizím jazykem, nemyslím si, že většina obyvatel České republiky ji ovládá natolik dobře, aby byla použita i v tomto případě.

K samotnému daňovému přiznání bych měla málo výhrad. Jedná se o přehledný formulář, který mnohým pomůže při vyplňování a hlavně zjednoduší výpočty. Co hodnotím jednoznačně kladně je možnost kontroly vyplněného přiznání. Program nás upozorní na tzv. kritické chyby, které znemožňují přijetí formuláře na finanční úřad, dále potom na nepřístupné a přístupné chyby v písemnostech. 

Pokud písemnost neobsahuje žádné chyby, může být odevzdána na FÚ či odeslána na společné technické zařízení správců daně. Systém vás vyzve k vybrání způsobu, kterým budete nadále se souborem pokračovat. Možnosti jsou následující: můžete uložit pracovní verzi do souboru, vytvořit soubor na disketě pro odevzdání na FÚ nebo můžete soubor vytvořit a odeslat ho prostřednictvím sítě Internet. Menší potíž může nastat při zadávání cesty při ukládání souboru na disk. Většina z nás je zvyklá na tlačítko „Procházet...“ a zadávání absolutní adresy adresáře může některým lidem činit potíže.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka