PNS v příštím roce umožní na prvních 500 trafikách platby kartou

14.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Největší tuzemský distributor tisku První novinová společnost začne od příštího roku zavádět v trafikách možnost plateb kartou. V lednu, v rámci pilotního provozu, připojí prvních 50 prodejen tisku, do konce roku jich má být 500. V rozhovoru pro ČTK to uvedl generální ředitel PNS Petr Novák.

 

\"Aby měl celý systém smysl, musíme jej velmi rychle rozšířit na nejméně 3500 trafik,\" podotkl Novák. Zavádění možnosti platit kartou, nejlépe bezkontaktní, bez nutnosti zadávat PIN, je součástí projektu elektronizace trafik. Ten má na jedné straně usnadnit prodejcům práci a zlepšit jejich zásobování a na druhé i rozšířit sortiment nabízených produktů a služeb.

 

Systém umožní průběžně sledovat prodeje a včas doplňovat chybějící tituly, zákazník tak vždy najde na stánku to, co požaduje. V nejbližší době by se například mohl rozjet prodej a distribuce knih přes trafiky a možnost vyzvedávání dalších vybraných produktů z internetových obchodů. \"Trafiky nikdy nebudou univerzální výdejní místo pro všechny druhy zboží, například pro elektroniku. Jsou limitované zejména malým skladovacím prostorem,\" dodal Novák s tím, že právě prodej knih v trafikách dává smysl a další nabídka bude velmi rychle následovat.

 

Trafiky by zároveň mohly přijímat i zboží, které se lidé rozhodli zejména při nákupu přes internet vrátit. Počet trafik, které PNS obsluhuje, v současnosti přesahuje 16.000. Jejich elektronizací PNS získá významný zdroj dat o nákupních potřebách svých partnerů i zákazníků i možnost plynulejšího doplňování zboží nebo upravování sortimentu. V současnosti se zásobování řídí jen na základě odhadů porovnávaných zpětně s prodejními výsledky.

 

Připojení trafik a jejich vybavení potřebnou technikou by podle Nováka nemělo prodejce významně zatížit. Záměrem je investice spolufinancovat převážně ze zdrojů PNS a jejich partnerů. Základní funkce systému půjde ovládat i prostřednictvím standardních elektronických zařízení včetně mobilních telefonů.

 

V roce 2015 firma očekává hrubý provozní zisk EBITDA na úrovni 73 milionů korun, v roce 2016 firma plánuje zastavit pokles a vykázat výsledky zhruba na úrovni roku 2015. V dalších letech chce růst.

 

Vlastníky PNS jsou vydavatelské domy Czech News Center (27,02 procenta, Mafra (26,27), Vltava-Labe Press (26,04 procenta), Bauer Media (11,24 procenta) a Astrosat Media (devět procent).

 

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK