Zkuste si test pro pojistné zprostředkovatele!

22.03.2005 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Od 1. ledna 2005 je každý pojistný zprostředkovatel povinen prokázat odbornou způsobilost v oblasti pojišťovnictví. Nabízíme vám možnost vyzkoušet si test nanečisto a posoudit tak jeho obtížnost.

Od nového roku nabyl účinnosti nový zákon o pojistných zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí, který upravuje některá pravidla vztahující se k pojištění. Důvodem jeho vzniku bylo především zabezpečení koordinace a slučitelnosti s pravidly platnými v rámci EU.

Požadavek odbornosti
Asi nejdůležitější a nejradikálnější změnou pro zprostředkovatele je prokazování důvěryhodnosti a především odborné způsobilosti, kterou se rozumí získání všeobecných a odborných znalostí nezbytných pro výkon činnosti. Všeobecné znalosti jsou prokazovány dokladem o dokončení střední školy, znalosti odborné se prokazují dokladem o absolvování odborného studia na střední nebo vysoké škole (zaměřené na problematiku pojišťovnictví, finančních služeb, atd.). V případě, že zprostředkovatel nemůže odbornost prokázat tímto způsobem, je povinen složit odbornou zkoušku.

Požadovaný rozsah znalostí záleží na tom, jaký stupeň odborné způsobilosti si zvolíte. Potencionální zprostředkovatel má na výběr ze 3 úrovní – základního, středního a vyššího stupně odborné způsobilosti. Samozřejmě s rostoucí úrovní se zvyšují i nároky na odborné minimum znalostí. Po splnění vybrané zkoušky může budoucí zprostředkovatel poskytovat „různou kvalitu“ pojišťovacích služeb v závislosti na její úrovni. 

Plány vs. realita
Prvotním záměrem Ministerstva financí bylo, že zkoušky pojišťovacích makléřů budou probíhat pomocí elektronicky vyplňovaného testu. Tento svůj záměr však nedotáhlo do konce a nyní jsou k dispozici pouze testy v podobě papírové (alespoň pokud jde o základní stupeň), které se vyplňují a vyhodnocují ručně. „Jde o řešení, které umožnilo zahájit testování neprodleně po začátku roku, dlouhodobě ale samozřejmě dáváme přednost pouze elektronickému testování, které je možno lépe kontrolovat“ uvedl Tomáš Prouza, náměstek ministra financí.

Zkuste si vyplnit test pro zprostředkovatele či likvidátory!
Původní záměr ministerstva našel podporu u Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců (AFiZ), která ve spolupráci se softwarovou firmou vytvořila vlastní elektronický test a ten byl naplněn otázkami volně dostupnými na webu MF. Tento test pak asociace AFiZ dala k dispozici v demoverzi na svých stránkách cert.rowood.cz/>. Každý tak má možnost vyzkoušet si test pro základní stupeň na vlastní kůži. Laická i odborná veřejnost si může sama udělat obrázek o obtížnosti testu.

Obtížnost testu je opravdu diskutabilní
Odborná zkouška pro základní stupeň se skládá z písemného testu, jehož obsah vychází z požadavků odborného minima znalostí, a z ústní části. Test obsahuje 50 otázek, na jejichž zodpovězení je dán časový limit 1,5 hodiny. Zodpoví-li uchazeč 40 či více otázek správně (tj. splní-li test na 80 %), ústní část se jej netýká. Tu bude muset podstoupit ten, komu se podaří správně odpovědět na 60 – 80 % otázek.

Při vyplňování testu uchazeč volí ze tří alternativ odpovědí. V některých případech se správná odpověď přímo nabízí, někdy je zapotřebí popřemýšlet. Přesto i laik mající pramalé znalosti z oblasti pojištění má docela slušnou možnost splnit test na požadovaný limit. Pokud test vyplňuje osoba, která se v oblasti pojištění orientuje, úspěšné zvládnutí by jí nemělo činit sebemenší potíže. Devadesátiminutový časový limit je více než dostačující, vyplnění testu zabere asi čtvrthodinku.

Na malou úroveň obtížnosti  poukazuje také Petr Šafránek z asociace AFiZ: „Znalosti zprostředkovatelů je třeba ověřit zkouškou, která bude opravdu ověřovat jejich vědomosti, nikoliv schopnost odvodit správnou odpověď přirozenou inteligencí“.

Dá se očekávat zvýšení obtížnosti?
„Některé pojišťovny v počátcích testování komunikovaly 100% úspěšnost. Pokud by šlo o dlouhodobé výsledky a ne o anomálii, znamenalo by to příliš jednoduché a nesprávné nastavení testu“ uvedl Tomáš Prouza na otázku případného zvýšení obtížnosti a dále dodává: „V tuto chvíli nemáme stanoveno žádné „správné“ procento úspěšnosti, podle zahraničních zkušeností by se u základních testů mělo pohybovat mezi 60 a 80 % a u testů složitějších mezi 50 a 70 %“.

Dá se však očekávat, že případná změna otázek a tím pádem zvýšení úrovně obtížnosti se neobejde zcela bez komplikací. „Nastává zde problém, jak nyní otázky změnit a přitom současně uznat osvědčení těch, kteří již absolvovali lehký test“ uvedl Petr Šafránek, který se k současné podobě testů staví kriticky: „Stanovisko např. Legislativní a právní komise AFiZ je takové, že zkouška v této podobě je zbytečným zvýšením nákladů a praktický význam pro ochranu spotřebitele nemá“.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ