Nezaměstnanost v Británii klesla nejníže za téměř deset let

16.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. prosince (ČTK) - Nezaměstnanost v Británii je nejnižší za téměř deset let. Za tříměsíční období do konce října klesla míra nezaměstnanosti na 5,2 procenta z 5,3 procenta v předchozích třech měsících, a ocitla se tak nejníže od tříměsíčního období do konce ledna 2006. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil britský statistický úřad (ONS).

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že nezaměstnanost zůstane na 5,3 procenta. Před rokem činila šest procent.

Počet lidí bez práce se za srpen až říjen snížil o 110.000 na 1,71 milionu. Míra zaměstnanosti pak stoupla na 73,9 procenta, což bylo nejvíce od roku 1971, kdy statistici začali tento údaj sledovat.

Zpráva také ukázala, že počet občanů EU pracujících v Británii stoupl o 324.000 na 2,02 milionu. Počet pracujících z dalších zemí zůstal téměř beze změny a činil 1,2 milionu.

Navzdory nízké nezaměstnanosti však mzdy rostly nejpomaleji od počátku letošního roku. Tempo jejich růstu včetně prémií zpomalilo na 2,4 procenta z tempa tří procent v předchozím tříměsíčním období do konce září.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK