Odboráři Unipetrolu ukončili stávkovou pohotovost, mzdy porostou

17.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litvínov (Mostecko) 17. prosince (ČTK) - Odboráři petrochemického holdingu Unipetrol dnes ukončili stávkovou pohotovost. Podle podepsaného dodatku ke kolektivní smlouvě přijde všem zaměstnancům na účet jednorázová odměna 7000 korun a mzda se zvýší od 1. ledna o 1000 korun. ČTK to dnes předseda odborové organizace Pavel Dvořák.

Pohotovost vyhlásila odborová organizace v září kvůli výši mezd. Zástupci zaměstnanců požadovali zvýšení základních mezd od 1. srpna 2015 o osm procent, a to pro zaměstnance se základní mzdou do 50.000 korun včetně.

Po neúspěšných jednání vstoupil do debaty zprostředkovatel určený ministerstvem práce. \"Odborová organizace a zaměstnavatelé přijali návrh zprostředkovatele Viléma Peřiny,\" uvedl Dvořák.

Jednorázová odměna 7000 korun bude vyplacena na účty zaměstnanců ještě před vánočními svátky. Od 1. ledna se zvýší základní mzda všem zaměstnancům o 1000 korun. \"Jednání o nových kolektivních smlouvách budou pokračovat,\" doplnil Dvořák.

Stávkovou pohotovost vyhlásili odboráři ve firmách Unipetrol RPA, kde pracuje 1524 lidí, a Unipetrol Services s 276 zaměstnanci.

Vyhlášení stávkové pohotovosti v září překvapilo vedení firmy. Mluvčí společnosti Unipetrol Mikuláš Duda tehdy uvedl, že tento krok je překvapující, protože kolektivní smlouva je uzavřena do konce února 2016 a letos v dubnu zaměstnanci obdrželi mimořádnou jednorázovou odměnu 7000 korun v souvislosti s pozitivními výsledky společnosti.

Průměrná hrubá mzda ve společnosti Unipetrol RPA je podle Dudy 38.627 korun a ve společnosti Unipetrol Services 57.456 korun. Jsou v ní zahrnuti všichni zaměstnanci bez jednatelů společnosti. Průměrná mzda v Ústeckém kraji ve třetím čtvrtletí činila 23.604 Kč korun, republikový průměr byl 26.072 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK