Kolik stojí bankovní půjčky?

23.03.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Ocitli jste se ve finanční tísni? Uvažujete o půjčce u některého z bankovních subjektů? Řešením náhlé finanční krize může být spotřebitelský úvěr či kontokorent. Víte, kolik banky požadují za jejich poskytnutí?

Téma týdne: Hledáme levné půjčky

Pokud uvažujete o nákupu konkrétního zboží či potřebujete rychle vyřešit náhlou finanční krizi, jedním z nejjednodušších způsobů je navštívit bankovní ústav a využít některého z nabízených bankovních produktů v podobě kontokorentního či spotřebitelského úvěru.

Spotřebitelský úvěr
Komerční banky jej poskytují v různých podobách, zpravidla slouží klientům na řešení nenadálé finanční potřeby. Dají se využít jak na nákup spotřebního zboží tak i na jiné účely např. nákup nemovitosti či automobilu. Podmínky pro jeho poskytnutí se u jednotlivých bank mohou lišit. Pokud jste však občanem České republiky, jste plnoletý a máte pravidelný příjem umožňující splácet, nic by nemělo bránit kladnému vyřízení vaší žádosti o úvěr. Podpisem úvěrové smlouvy se zavazujete odvádět pravidelné měsíční splátky, jejichž výše závisí především na dvou veličinách: hodnotě úvěru a době splácení.

50 000 Kč na dva roky
Dalším faktorem ovlivňujícím výši splátek je, na co chcete úvěr využít. V případě účelového úvěru banky požadují sdělení o použití úvěru. Pokud nemáte zájem banku informovat o účelu použití, můžete čerpat úvěr bezúčelový. Cenou za nesdělení účelu je vyšší úroková sazba. V následujících tabulkách jsou uvedeny údaje o čerpání spotřebitelského úvěru ve výši 50 000 Kč při dvouleté době splatnosti. První tabulka ukazuje výši splátek při využití bezúčelové spotřebitelské půjčky, druhá pak při poskytnutí půjčky účelové (eBanka a GE Money Bank účelové úvěry pro tyto parametry neposkytují).

Bezúčelová (neúčelová) půjčka

Peněžní ústav Výše měsíční splátky Měsíční poplatek za vedení účtu Poplatek za schválení úvěru Celkem zaplatíte
Česká spořitelna 2305 Kč 49 Kč 400 Kč 56 416 Kč
eBanka 2400 Kč 50 Kč 600 Kč 59 400 Kč
ČSOB 2398 Kč 60 Kč * 500 Kč 59 492 Kč
GE Money bank 2446 Kč 40 Kč 500 Kč 60 164 Kč
Komerční banka ** 2519 Kč - - 60 456 Kč


Účelová půjčka

Peněžní ústav Výše měsíční splátky Měsíční poplatek za vedení účtu Poplatek za schválení úvěru Celkem zaplatíte
Česká spořitelna 2285 Kč 49 Kč 400 Kč 56 896 Kč
ČSOB 2365 Kč 60 Kč * 500 Kč 58 700 Kč
Komerční banka 2330 Kč 80 Kč 950 Kč 58 790 Kč

* Jste-li klientem ČSOB, poplatek za vedení účtu je 30 Kč.
** Jde o tzv. "Perfektní půjčku", kde neplatíte poplatky ani za vedení ani za schválení úvěru
Zdroj: Jednotlivé banky

Kontokorentní a revolvingový úvěr
Další z možností, jak financovat své potřeby, je využít kontokorentního úvěru. Jde o krátkodobý úvěr, která poskytuje banka klientovi - majiteli běžného účtu možnost čerpat finanční prostředky do "mínusu". V případě, že tak klient chce činit opakovaně, může uzavřít tzv. revolving. Jakmile úvěr splatí (tj. navýší stav účtu na částku, kterou si půjčil), může být stav na jeho účtě znovu záporný.

Jak kontokorentní úvěr získat?
Při žádosti o kontokorent musíte obvykle splnit několik podmínek, aby vám banka úvěrovou linku přidělila. Výši kontokorentu stanovují banky a obvykle se jedná o několikanásobek měsíčního příjmu. Základním požadavkem pro poskytnutí je existence běžného účtu u banky, kterou žádáte o kontokorentní účet. Další podmínkou může být např.:

  • Účet je vedený po určitou dobu, alespoň tři měsíce.
  • Na tento účet chodí pravidelný dostatečně vysoký příjem.
  • Někdy je vyžadován určitý průměrný zůstatek na účtu.

A jaké jsou úrokové sazby kontokorentu? Úrok kontokorentních úvěrů se počítá z čerpané částky, a to až do doby, než je tato částka zaplacena. Jeho výše se pohybuje v současnosti mezi 13 – 15 %.

Fintrik na závěr
Pozor na jednu věc! Banka určuje limitní částku, do které můžete finanční prostředky ze svého účtu čerpat. Pokud hranici překročíte a přečerpáte výši vašeho kontokorentního úvěru, počítejte s vysokým penále. Banka v takových případech účtuje úroky z úvěru ve výši mezi 25 až 30 % z přečerpané částky. Proto je důležité vyrovnat dluh během bankou stanovené lhůty. V případě, že tak neučiníte, může banka začít částku vymáhat soudně.


Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky