Stát začne vykupovat nemovitosti pod budoucí přehradou Skalička

21.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Stát začne od ledna vykupovat nemovitosti v místech plánované přehrady Skalička na řece Bečvě východně od Teplic nad Bečvou, plán dnes odsouhlasila vláda. Má se na ně zatím vyčlenit 520 milionů korun. Informoval dnes o tom na twitteru ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), informaci potvrdil i mluvčí resortu Hynek Jordán. Podle plánu ministerstva by se za nemovitosti mělo v letech 2016 až 2023 zaplatit mezi 410 a 579 miliony korun.

 

\"Dobrá zpráva pro většinu lidí, co prožili povodeň roku 1997 na Bečvě. Od ledna začneme s výkupem pozemku pro vodní dílo Skalička,\" napsal ministr na sociální síť. Vláda dnes návrh odsouhlasila, na jednání jej měla zařazený od začátku prosince. Na území je 43 budov, z toho 23 k bydlení, 11 k rodinné rekreaci a devět dalších staveb slouží k jiným potřebám, například pro zemědělství.

Ministerstvo navrhlo, aby se 27 hektarů státních pozemků, které budou v budoucnu pod vodou, zdarma převedlo pod státní podnik Povodí Moravy. Pozemky, které vlastní Olomoucký kraj, by měly být podle ministerstva vložené do připravované stavby jako podpora k protipovodňovému opatření. Návrh zatím neřeší majetkoprávní problémy s pozemky, na kterých by se v případě povodně rozlila voda.

Podle materiálu schváleného kabinetem Bohuslava Sobotky (ČSSD) v červenci by měla celkově první etapa výstavby protipovodňových opatření v povodí řeky Bečvy stát 1,3 miliardy korun. Většina staveb by měla být dokončena do konce roku 2022. Stavba samotné přehrady by měla vyjít na dalších 2,69 miliardy korun, náklady se mají hradit ze státního rozpočtu.

Retenční objem nádrže při maximální hladině by měl být 35 milionů kubíků. To by mělo zabezpečit ochranu před více než stoletou vodou, tedy podobné síly, jako postihla ČR v roce 1997. Podle materiálu tehdy dosáhly škody v povodí Bečvy více než 2,8 miliardy korun. Skalička by měla v budoucnu ochránit až 110.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK