SOR Libchavy loni prodal 750 autobusů, nejvíc ve své historii

07.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Libchavy (Orlickoústecko) 7. ledna (ČTK) - Společnost SOR Libchavy loni prodala rekordní počet autobusů, nejvíc od svého vzniku v roce 1991. Podnik dodal svým zákazníkům 750 vozidel, v předloňském roce jich bylo 574. ČTK to dnes řekl finanční ředitel Vítězslav Tymr.

\"Nejvíce se prodalo městských kloubových autobusů, důvodem byl úspěch v několika významných tendrech v regionu střední a východní Evropy,\" uvedl Tymr.

Třicetiprocentní podíl produkce firma exportovala na Slovensko, deset procent výroby mířilo do Polska, sedm procent do Německa a pět procent do Pobaltí. Menší dodávky podnik zajišťoval do Bulharska, Švýcarska a Ázerbájdžánu.

Podnik, který aktuálně zaměstnává asi 800 lidí, v roce 2009 vyrobil první prototyp desetimetrového elektrobusu. Vývoji a výrobě elektrobusů se nadále věnuje, podle Tymra má alternativní pohon velký potenciál.

SOR bývala původně společnost, která před rokem 1990 vyráběla zemědělské stroje. V roce 1991 ji koupili bývalí zaměstnanci Karosy. Za dva roky vznikl první prototyp autobusu o délce 7,5 metru, další typy vozidel následovaly.

Předloni společnost utržila za vlastní výrobky a služby 2,87 miliardy korun, což meziročně znamenalo čtvrtinový nárůst tržeb. Čistý zisk firmy činil 241 milionů korun proti předloňským 224 milionům Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK