Kocnárová: Zájem o dovolenou na Kubě je enormní. Na místní bankomaty ale nespoléhejte

08.01.2016 | , EXOTICA TRAVEL
Komerční sdělení


Kuba je u Čechů velmi oblíbená destinace a zájem stále roste, i přes rostoucí ceny, za které může obrovská poptávka po službách v cestovním ruchu. Měna není volně směnitelná, takže peníze je možné vyměnit za valuty pouze přímo na Kubě. Bankomatů je stále více, ale spoléhejte se spíše na hotovost, uvádí Lívie Kocnárová, majitelka EXOTICA TRAVEL, která se specializuje na zájezdy na Kubu a Kostariku.

Jak je mezi českými turisty Kuba oblíbená?
Kuba je u Čechů velmi oblíbená destinace. Je to pravděpodobně podobností kubánské politiky s politikou naší bývalé ČSSR. Také spoustu Čechů se v průběhu minulého režimu s Kubánci setkalo v práci a mají na ně veselé vzpomínky. A samozřejmě atraktivita Kuby se zvyšuje s pravděpodobností, že skončí 56 let izolace Kuby (embargo). Kubu prodáváme již deset let a pozorujeme, že tento rok je zájem enormní. A to nejen z České republiky, ale i z jiných zemí světa. Kuba letos přivítala již 3 milióntého návštěvníka (pro srovnání v roce 2008 navštívilo Kubu 2,350 mil a v roce 2013 cca 2, 850 mil. turistů) a do konce roku 2015 se počítá s dosažením hranice 3 500 000 turistů.

Jaká jsou hlavní lákadla Kuby?
Odpočinek na plážích – až 80 % turistů odjíždí za bílými plážemi s pozvolným přístupem do moře a blankytně modrou vodou. Zbytek turistů cestuje za účelem poznání různých koutů Kuby, seznámení se s kubánskou kulturou, obdivem kubánské architektury, která není ovlivněna současnou americkou architekturou tak jako zbytek Latinské Ameriky. Na ulici zatím nenarazíte na žádný McDonald, KFC apod. a ani vás na dovolené nerozptylují žádná nákupní centra. A samozřejmě mnoho lidí cestuje jen tak, aby si mohli o Kubě udělat svůj vlastní názor a nečetli o ní pouze z novin.

Je na Kubě pro české turisty levně?
Pojem levně je relevantní. Pro každého levně znamená něco jiného. Kuba již „levná“ byla, letos došlo k výraznému zdražení, nejen kvůli obrovské poptávce po službách v cestovním ruchu, která výrazně překrývá nabídku, ale také kvůli posilování dolaru. Turistům, kteří hledí na každou korunu, doporučujeme zařizovat ubytování a pronájmy aut již z ČR a nespoléhat se na nákup až na Kubě. Zde se služby mnohonásobně prodraží. V podstatě za méně než jeden CUC (cca Euro) si na Kubě nic nekoupíte. Nejlevněji tam vychází pořád nákup lahodného rumu.

Čím se na Kubě platí?
Na Kubě můžete platit dvojí měnou: CUC a CUP.
CUC – Pesos Convertibles – bankovky určené pro obchodování v cestovním ruchu a jinde. Nejedná se o volně směnitelnou měnu. S těmito bankovkami zaplatíte téměř všude, cca 98% pokrytí všech nákupů. Pro Vaši hrubou představu, lze hodnotu CUC přirovnat k hodnotě EUR. CUC jsou často slangově nazývány označením „dolary“, což neznalce hodně mate.
CUP – Peso Cubano – ke zbývajícím 2% obchodování, jsou určeny bankovky CUP, se kterými lze platit pouze na tržištích s potravinami v syrovém stavu (maso, zelenina, ovoce) a výrobky domácí výroby. Kubánci dostávají v CUP výplatu. Pro představu lze hodnotu CUP přirovnat k hodnotě české koruny.

Doporučujete i výběr z bankomatu? Mají jich na Kubě dost?
Bankomatů je na Kubě více a více, ale zatím je najdete jen v hlavním městě Havaně a pak v hlavních městech provincie. Relativně spolehlivé jsou pouze bankomaty k Visa kartám. Master Card se akceptují zřídka a na výběr z automatů se nelze spolehnout. Naše cestovní kancelář doporučuje cestovat s hotovostí.

Kolik stojí běžné potraviny a dají se sehnat?
Uvedu příklad. Trs banánů cca 20ks vyjde na cca 1 CUC, jogurt si koupíte za cca 1,5 CUC, 1 l balené vody cca 1 – 2 CUC, pivo 1 – 2 CUC, lahev velmi dobrého rumu cca 7 CUC, chleba nebo 6 housek cca 1,25 CUC. Sehnat se dají nárazově. Chleba samozřejmě seženete brzy ráno, ale málokdy se stane, že je nedostupný. Regály obchodů (kterých není nadbytek) jsou plné základních surovin, sušenek, těstovin, konzerv, majonéz a kečupů, základních hygienických potřeb apod. Samozřejmě nabízené zboží nelze srovnávat se zbožím, které koupíte u nás. Často se stává, že některý sortiment je nedostupný delší dobu. A nečekejte obchody přetékající zbožím.

Před časem se hovořilo o rušení amerického embarga vůči Kubě. Jaké budou podle vás důsledky a jak se Kuba změní?
O zrušení Embarga se neustále hovoří a je to žhavé téma. Málokdo si dokáže představit, co znamená trvání 56 let embarga pro ostrovní zemi. Mohu uvést příklad. Zákaz dovozu výrobků USA na Kubu, obsahující více jak 10% výrobku vyrobených v USA, nebo naopak vývoz jakýchkoliv kubánských výrobků obsahujících stejné procento výroby. V nejtvrdším období embargování se dokonce k USA přidali také další země Latinské Ameriky. Kuba se tedy musela spolehnout pouze na vlastní produkci. Nelze samozřejmě opomenout, že později Kubu silně podporovalo bývalé SSSR. Zkuste si třeba představit, jak by fungovala při takovém nátlaku naše země. Zajímavá představa, že?
K Vaší otázce. V současné době zahraniční produkty musí stále ještě Kuba draze překupovat. Jsou zde již nějaké výjimky, pozvolné zavádění wifi spotů (tedy zavádění internetu), zpřístupňování telekomunikačních sítí apod. Postupně se očekává dovoz zahraničních výrobků a materiálů a přísun zahraničních investic, ke kterým Kuba vybízí. Kuba potřebuje především posílit infrastrukturu (opravy elektráren, rozvodů, vodovody, kanalizace, apod.) A moc bych Kubáncům přála, aby i mimo manufaktury na výrobu doutníků a lihovarů začali vyrábět také nové produkty.
Pro samotný kubánský trh je důležité, aby posílila tržní síla místních, a to se může stát pouze s nárůstem nových pracovních příležitostí. Mladí Kubánci jsou velmi lačni po moderní technice, módě apod., takže se dá předpokládat, nárůst konzumu moderního zboží. Osobně pozoruji zájem o kubánské nemovitosti, ale kubánské nemovitosti zatím zůstávají plně pod kontrolou Kuby, která nepodporuje jeho prodej zahraničním investorům.

Kolik si vydělá průměrný Kubánec a jak je na tom ve srovnání s Čechem?
Průměrný kubánský plat je cca 25 CUC / za měsíc. Protože Kubáncům ale tento příjem nestačí, snaží se sehnat ještě další vedlejší příjmy, které samozřejmě rozvíjí šedou ekonomiku. V podstatě do dvojího systému příjmů v kubánských rodinách se promítají ambice Kubánců. Jsou velmi houževnatí a velmi dobří marketéři. Umí prodat cokoliv.
Kubánci mohou také podnikat v živnostenských oborech, restaurace, kavárny, kadeřnictví, výroba obuvi, rybaření i zemědělství, apod. Příležitosti podnikat se chopil každý, kdo měl k tomu prostředky. Bohužel zatím trh není tak silný, aby každý uspěl. Mnoho Kubánců otevřelo své obchody také za pomoci financování ze zahraničí (rodiny nebo bohatí cizinci) a chtějí být na trhu za každou cenu. Jiní jsou zase zklamaní a licence vracejí.

Očekáváte, že se vzhledem k aktuálním bezpečnostním rizikům nějak změní preference Čechů ohledně zahraničních dovolených?
Ano, setkáváme se s takovými názory. A domníváme se, že letos řada lidí letní dovolenou vzhledem k nestabilní situaci v Evropě oželí. Naše cestovní kancelář se dlouhodobě specializuje na Kubu a Kostariku, obě destinace dobře známe a klientům doporučujeme návštěvu i v mimosezónních měsících. Češi mají stále zažité, že do těchto zemí se jezdí jen přes zimu, jinak budou mít špatné počasí. To se snažíme vyvracet. V počasí samozřejmě nemáte záruku nikdy, ale například měsíce jako květen či červen jsou na Kubě i Kostarice nádherné. Vše kvete, je mnohem méně turistů, ceny jsou také nižší. I letní měsíce můžeme s klidem doporučit, jen je třeba počítat s tím, že Latinoameričané mají prázdniny a vyráží s dětmi na dovolené. Jinak období dešťů neznamená, že by Vám pršelo celý pobyt, v tropických oblastech se jedná o krátké intenzivní přepršky a všudypřítomnou vlhkost. Ale i to přeci k těmto destinacím patří.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení