Co týden dal: Obrat internetových obchodů trhá rekordy

08.01.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V posledním čtvrtletí loňského roku stoupl obrat eshopů na rekordních 25 miliard korun. Česká e-commerce poroste v letošním roce minimálně o dalších 15 procent a obrat bude atakovat hranici 100 miliard korun. Budvar loni prodal 1,6 milionu hektolitrů piva, což nejvíce ve stodvacetileté historii. Nižší schodek státního rozpočtu v roce 2015 zapříčinil podle ekonomů především vyšší růst české ekonomiky, nikoliv úsporná opatření vlády. Podle Klause zatíží migrační vlna rozpočty zemí EU a nic pozitivního nepřinese. Více v týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Americký investor maďarského původu George Soros varoval, že světové finanční trhy stojí kvůli ekonomickým problémům v Číně na začátku nové krize. Vyzval proto investory k velké obezřetnosti. "Řekl bych, že to odpovídá krizi," poznamenal Soros na ekonomickém fóru na Srí Lance.
Více informací

Světové ceny potravin se loni již čtvrtým rokem za sebou snížily. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) oznámila, že průměrná hodnota indexu cen loni klesla o 19,1 procenta na 164,1 bodu. Ceny tlačily dolů vysoké zásoby a rovněž pomalý hospodářský růst.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v listopadu klesla na 10,5 procenta, zatímco v říjnu byla na úrovni 10,6 procenta. Dostala se tak nejníže za čtyři roky, oznámil statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii míra nezaměstnanosti klesla rovněž o 0,1 procentního bodu a byla na 9,1 procenta, nejníže od července 2009. Česká republika v listopadu patřila v rámci unijní osmadvacítky nadále k zemím s nejnižší nezaměstnaností.
Více informací

Řecká vláda připravila návrh reformy penzijního systému, který zahrnuje další snižování důchodů a zvyšování příspěvků zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální zabezpečení. Návrh předložila ke schválení mezinárodním věřitelům, kteří reformami podmiňují uvolnění dalších peněz z dohodnutého záchranného programu pro Řecko.
Více informací

Těžba ropy v Rusku v loňském roce stoupla na nové postsovětské maximum. Za celý rok 2015 se těžba ropy zvýšila na 10,73 milionu barelů denně z 10,58 milionu barelů denně v roce 2014. K růstu přispěly hlavně malé a středně velké energetické společnosti, které zvyšovaly těžbu navzdory poklesu cen ropy. Těžba plynu se však snížila o 0,8 procenta na 635,3 miliardy metrů krychlových. Uvedlo to ruské ministerstvo energetiky. Rusko je největším těžařem ropy na světě.
Více informací

Deficit státního rozpočtu slovenské vlády klesl v roce 2015 na 1,93 miliardy eur (52,19 miliardy Kč), což je výrazně méně než vládou předpokládaných 2,98 miliardy eur (80,58 miliardy Kč). Řekl to slovenský ministr financí Peter Kažimír.
Více informací

Světové ceny ropy se letos znovu výrazně propadly, pokles dosáhl zhruba 35 procent. Na vině je rekordní produkce Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která způsobila bezpříkladný přebytek ropy na světových trzích. Ceny ropy letos prudce padaly již druhý rok v řadě. Podle agentury Reuters může trvat další rok, než se trhy vyčistí.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Migrační vlna zatíží podle bývalého prezidenta Václava Klause rozpočty zemí Evropské unie novými náklady a v budoucnu pak bude mít pro jejich hospodářství nulový přínos. Pracovních sil je už nyní podle Klause v EU nadbytek. Myšlenka, že migranti obsadí méně poptávané profese, je falešná, řekl Klaus při návštěvě Olomouce.
Více informací

Obrat tuzemských internetových obchodů stoupl v posledním čtvrtletí loňského roku včetně předvánoční sezóny na rekordních 25 miliard korun, což bylo v meziročním srovnání o pětinu více. Uvedla to Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Podle společnosti Acomware česká e-commerce poroste v letošním roce minimálně o dalších 15 procent a obrat bude atakovat hranici 100 miliard korun. Podíl přístupů z mobilů a tabletů by měl stoupnout na 30 procent celkové návštěvnosti e-shopů.
Více informací

Budějovický Budvar loni prodal 1,6 milionu hektolitrů piva, nejvíce ve své stodvacetileté historii. Meziročně prodej vzrostl o deset procent. Budvaru se dlouhodobě daří zvyšovat prodej piva doma i v zahraničí. Export se zvýšil o 10,5 procenta na 900.000 hektolitrů piva. Tržby národního podniku v roce 2015 meziročně stouply o osm procent a přesáhly hodnotu 2,55 miliardy Kč. Pivovar už proto musí nezbytně investovat do rozšíření logistických a výrobních kapacit, řekl ČTK mluvčí pivovaru Petr Samec.
Více informací

Ceny pohonných hmot v České republice klesají i v novém roce. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil od minulé středy o sedm haléřů na průměrných 28,29 Kč/l. Litr nafty stojí průměrně 27,03 Kč, což je o 20 haléřů méně než minulý týden. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje.
Více informací

Státní rozpočet skončil loni se schodkem 62,8 miliardy Kč, což je o 37,2 miliardy méně než schválený rozpočet. Jde tak o nejlepší výsledek hospodaření od roku 2008, informoval na tiskové konferenci ministr financí Andrej Babiš (ANO). Předloni byl schodek rozpočtu 77,8 miliardy korun.
Více informací

Důvodem nižšího schodku státního rozpočtu v roce 2015 je především vyšší růst české ekonomiky, nikoliv úsporná opatření vlády, shodli se ekonomové. Výsledek podle nich ukazuje na to, že v letošním roce by měl být deficit nižší než plánovaných 70 miliard Kč. Státní rozpočet skončil loni se schodkem 62,8 miliardy Kč.
Více informací

Finanční úřady vybraly do poloviny prosince 2015 na dani z přidané hodnoty (DPH) téměř 305 miliard korun, což je meziročně o 7,6 miliardy korun více. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral o 14 miliard Kč více, celkem 142,5 miliardy korun. Vyplývá to z aktuálních dat Finanční správy. Meziročně vyšší daňové příjmy finanční správa registruje také u daní z příjmu fyzických osob nebo u odvodů z loterií.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU