Kvůli zavření dolu Rožná asi přijde o práci 100 až 200 lidí

08.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dolní Rožínka (Žďársko) 8. ledna (ČTK) - Kvůli zavření uranového dolu Rožná na Žďársku zřejmě přijde od příštího roku o práci 100 až 200 lidí z nynějších 850 zaměstnanců těžebního závodu. Státní podnik Diamo se pracovnímu úřadu chystá oznámit hromadné propouštění ve druhé polovině tohoto roku. V areálu dolu Rožná to dnes novinářům řekl ředitel Diama Tomáš Rychtařík. Hornická místa by se podle něj ještě dala udržet, pokud Diamo sežene investora na dva zvažované velké energetické zásobníky.

Rožná je posledním fungujícím uranovým dolem nejen v Česku, ale i ve střední Evropě. Uranová ruda se tam těží skoro 60 let, důlní patra zasahují až 1,2 kilometru pod zemský povrch. Letošek bude posledním rokem s aktivní těžbou.

\"V letošním roce bude ještě činnost shodná s rokem minulým,\" uvedl Rychtařík. Závod by měl vyprodukovat podobné množství kovu jako loni. V příštím roce ale začnou pracovníci provádět taková technická opatření, díky nimž bude možné uzavřít nejhlubší část dolu, tedy prostory od 12. po 24. důlní patro. Ty by měly být od roku 2018 řízeně zaplavovány vodou.

Tento předpoklad by neplatil v případě, kdyby Diamo sehnalo investory na stavbu velkého zásobníku na zemní plyn nebo na vybudování energetického vzduchového zásobníku. Pokud by některý z těchto projektů vyšel, mohla by být zachována místa hlubinných pracovníků, jichž je kolem 400, a závod by možná ještě lidi přibíral.

Průzkum pro plynový zásobník už v dole probíhal na základě objednávky soukromého investora, jímž byla firma GSCeP se sídlem v Praze. Protože ale letos přestala platit faktury, Diamo na ni loni v prosinci podalo návrh na zahájení insolvenčního řízení. \"Ale to není jediný investor, který existuje. Takže jednáme s dalšími investory,\" řekl Rychtařík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK