Akcie v USA zase klesly, měly nejhorší začátek roku v historii

08.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy v dnešním rozkolísaném obchodování neudržely počáteční zisky a v závěrečném výprodeji znovu výrazně klesly. Hlavní indexy tak prohloubily těžké propady minulých dní a celkově zažily nejhorší první týden roku ve své historii. Wall Street srážely celý týden otřesy na čínských burzách a rostoucí obavy o druhou největší ekonomiku světa spolu s propadem cen ropy.

Dow Jonesův index v dnešním závěru klesl o 1,02 procenta na 16.346,45 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 1,08 procenta na 1922,03 bodu a index technologického trhu Nasdaq skončil ztrátou 0,98 procenta na 4643,63 bodu.

Za celý týden Dow Jones ztratil 6,2 procenta a S&P se propadl o šest procent. Pro oba indexy to byl nejhlubší týdenní pokles od září 2011. Nasdaq oslabil o 7,3 procenta.

Wall Street dnes zpočátku pomohlo oživení čínských akcií a zpevnění jüanu, což přišlo po dnech těžkých ztrát. Investoři ale zůstali nervózní kvůli nejistým vyhlídkám čínské ekonomiky a ke konci obchodování obnovili výprodej.

Trh jen dočasně podpořily údaje o silném růstu pracovních míst v domácí ekonomice. Ty naznačily, že nedávné signály oslabování byly zřejmě jen dočasné.

Na devizovém trhu americký dolar díky oživení akciových trhů v Číně a zprávě o vývoji nezaměstnanosti v USA posiloval. Investoři se však stále obávají, zda kroky, které učinil Peking pro uklidnění trhů, jsou dostatečné.

V závěru euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,0895 USD a za celá týden získalo 0,4 procenta. Dolar vůči jenu posílil o 0,2 procenta na 117,88 JPY, za týden ale ztratil 2,2 procenta, nejvíc za čtyři měsíce. Ke koši šesti předních světových měn dolar posílil o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK