Airbus porazil Boeing v zakázkách, v dodávkách ale znovu prohrál

12.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 12. ledna (ČTK) - Evropský výrobce letadel Airbus loni porazil amerického konkurenta Boeing v nových zakázkách, zákazníkům však dodal opět méně letadel než soupeř. Oba světoví výrobci velkých dopravních letadel loni po dvou letech silného růstu zaznamenali podstatně méně nových objednávek.

Airbus dnes sdělil, že získal za celý rok čisté zakázky, počítané bez později zrušených objednávek, na 1036 letounů, o 29 procent méně než v roce 2014. Boeingu se však počet zakázek propadl o 46 procent na 768.

Největším výrobcem a dodavatelem letounů zůstal čtvrtým rokem po sobě Boeing; ten minulý týden sdělil, že počet dodávek hotových strojů loni zvýšil o pět procent na odvětvový rekord 762 letounů. Airbus posílil dodávky o jedno procento na svůj vlastní rekord 635 strojů.

Podíl dodávek Airbusu vůči dodávkám Boeingu klesl na 45 procent, což bylo minimum od roku 2002, uvedla agentura Reuters. Boeing výrazně zvýšil zejména dodávky širokotrupých letounů v čele s modelem 767 Dreamliner. Airbus chce tuto mezeru zacelit konkurenčním strojem A350, jeho dodávky ale začaly pomaleji, než podnik předpokládal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK