Reuters: Rusko plánuje omezit vládní výdaje o deset procent

12.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 12. ledna (ČTK) - Ruská vláda schválila návrh, který po ministerstvech požaduje, aby snížily výdaje proti dosavadnímu plánu o deset procent. S odvoláním na vládní zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Stejný krok učinila vláda i loni. Na rozpočtové výdaje Ruska negativně doléhá pokračující propad cen ropy. Ruský rozpočet závisí na příjmech z daní z ropy a plynu téměř polovinou.

Některých oblastí vládních výdajů se škrty netýkají, například závazků jako jsou penze a platy státních zaměstnanců.

Podle plánu schváleného v prosinci mají ministerstva do 15. ledna předložit návrhy, ve kterých oblastech budou škrtat, uvedl jeden ze zdrojů agentury. Pokud tak jednotlivé úřady neučiní, rozhodne o škrtech ministerstvo financí. Škrty mají snížit výdaje o zhruba 700 miliard rublů (228,3 miliardy Kč).

Rozpočet na rok 2016 byl schválen v říjnu. Výdaje rozpočtu se podle tohoto návrhu mají zvýšit na 15,8 bilionu rublů z 15,5 bilionu v roce 2015. Rozpočtový deficit má činit tři procenta hrubého domácího produktu, vychází ale z odhadu, že průměrná cena uralské ropy bude letos 50 dolarů za barel. Tento předpoklad ale již ruský prezident Vladimir Putin označil za nereálný.

Podobné snížení výdajů ministerstev o deset procent vláda schválila už loni. Stejně jako v nejnovějším plánu byly některé velké oblasti ze snižování výdajů vyloučeny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK