Ceny v Řecku se v prosinci poprvé po 33 měsících poklesu zvýšily

13.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 13. ledna (ČTK) - Řecko v prosinci zaznamenalo první meziměsíční růst spotřebitelských cen po 33 měsících poklesu. V meziročním srovnání však ještě přetrvala mírná deflace, sdělil dnes řecký statistický úřad. Cenová hladina se zvýšila o 0,4 procenta po listopadovém poklesu o 0,1 procenta. Ještě v letních měsících ceny v Řecku klesaly o více než jedno procento.

Meziroční pokles cen se zmírnil na 0,2 procenta z listopadového tempa 0,7 procenta a z úrovní více než dvou procent v létě.

Řecko je kvůli dlouhé dluhové krizi v pásmu deflace nepřetržitě už dva a půl roku. Ceny snižuje hospodářský pokles provázený snižováním mezd a penzí. Nejhlouběji se země do deflace propadla v listopadu 2013, kdy meziroční pokles cen dosáhl 2,9 procenta, uvedla agentura Reuters.

Meziroční inflace spotřebitelských cen v eurozóně zůstala v posledním měsíci loňského roku na 0,2 procenta. V prosinci 2014 měnová unie vstoupila poprvé od roku 2009 do deflace, v níž setrvala až do března, v pásmu poklesu se pak ocitla ještě v září.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK