Co týden dal: Německo má dvojnásobný přebytek rozpočtu, než se čekalo

15.01.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Německo loni dosáhlo rozpočtového přebytku 12,1 miliard eur (327 miliard korun), což je dvojnábobek původního předpokladu. Česká ekonomika by měla v letech 2017 až 2021 dle odhadu růst průměrným tempem 2,2 procenta ročně. Senát schválil novelu zákona, která má omezit nekalé praktiky obchodních řetězců. Více v pravidelném přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Řecko v prosinci zaznamenalo první meziměsíční růst spotřebitelských cen po 33 měsících poklesu. V meziročním srovnání však ještě přetrvala mírná deflace, sdělil řecký statistický úřad. Cenová hladina se zvýšila o 0,4 procenta po listopadovém poklesu o 0,1 procenta. Ještě v letních měsících ceny v Řecku klesaly o více než jedno procento.
Více informací

Německo loni dosáhlo rozpočtového přebytku 12,1 miliard eur (327 miliard korun), což je dvojnásobek toho, co vláda očekávala. Peníze Berlín využije i na zvládání uprchlické krize.
Více informací

Kalifornský úřad pro čisté ovzduší CARB odmítl plán německé automobilky Volkswagen svolat naftová auta vybavená softwarem, který umožňuje manipulovat s údaji o emisích. Úřad tvrdí, že návrh Volkswagenu je neadekvátní, hodlá však s firmou o řešení tohoto problému dál jednat.
Více informací

Ruská vláda schválila návrh, který po ministerstvech požaduje, aby snížily výdaje proti dosavadnímu plánu o deset procent. S odvoláním na vládní zdroje to uvedla agentura Reuters. Stejný krok učinila vláda i loni. Na rozpočtové výdaje Ruska negativně doléhá pokračující propad cen ropy. Ruský rozpočet závisí na příjmech z daní z ropy a plynu téměř polovinou.
Více informací

Cestovní kanceláře očekávají, že páteční útok ozbrojenců v rudomořském letovisku Hurgada povede k dalšímu snížení poptávky po zájezdech do Egypta. První klienti už požádali o zrušení zájezdu nebo změnu termínu. Ceny dovolených v této severoafrické zemi klesly v posledních měsících asi o desetinu. Vyplývá to z vyjádření prodejců zájezdů.
Více informací

Německá automobilová skupina Volkswagen zaznamenala loni první pokles prodeje od roku 2002. Odbyt vozů skupiny, do níž patří i česká Škoda Auto, se z předloňského rekordu 10,14 milionu snížil o dvě procenta na 9,93 milionu, sdělila společnost. Vedle emisního skandálu, který se odrazil na některých trzích v závěru roku, za to může slabá poptávka v Číně a propad trhů v některých dalších rozvíjejících se zemích světa.
Více informací

Čínská ekonomika loni zvolnila tempo růstu na zhruba sedm procent a vytvořila asi 13 milionů pracovních míst. Odhadla to čínská Komise pro reformy a rozvoj, která působí jako nejvyšší plánovací úřad v zemi. Oficiální údaje o růstu druhé největší světové ekonomiky v loňském roce oznámí státní statistický úřad příští středu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Detektivové pojišťoven odhalili v roce 2015 opět pojistné podvody za více než miliardu korun. U řady z nich šlo o rekordní hodnoty. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami. Nadále dominují podvody v pojištění aut, výrazně roste jejich počet v životním pojištění. Nejvíce případů bylo tradičně v Praze a také v Ústeckém kraji. Mezi dlouhodobé trendy patří častější podvody v menším objemu.
Více informací

Česká ekonomika by měla v letech 2017 až 2021 růst průměrným tempem 2,2 procenta ročně. Životní úroveň v Česku by se tak měla do roku 2021 zvýšit až na 88 procent průměru EU, což by mělo být nejvíce ze zemí v regionu. Na setkání s novináři to uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Letos by podle něj měla tuzemská ekonomika stoupnout o 2,5 procenta a loňský růst odhaduje díky jednorázovým vlivům na výjimečných 4,7 procenta.
Více informací

Senát schválil novelu zákona o významné tržní síle, která má více chránit dodavatele před nekalými praktikami obchodních řetězců. Obchodní řetězce namítají, že novela může v konečném důsledku zdražit potraviny, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to už dříve odmítl. Zákon nyní míří k podpisu prezidenta.
Více informací

Vláda schválila návrh novely zákona o DPH, který zmírňuje sankce ohledně kontrolního hlášení. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Firmy kritizovaly sankce s tím, že jsou velmi přísné. Novela by mohla být podle ministra účinná od června.
Více informací

Průměrná míra inflace za loňský rok dosáhla 0,3 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v roce 2014. Dostala se tak na nejnižší úroveň od roku 2003. V prosinci spotřebitelské ceny meziročně stouply stejně jako v listopadu o 0,1 procenta, meziměsíčně o 0,1 procenta klesly. Podle analytiků inflace zůstane nízká i na počátku letošního roku.
Více informací

Nezaměstnanost v Česku v prosinci stoupla na 6,2 procenta z listopadových 5,9 procenta. Lidí bez práce přibylo o téměř 22.000 na 453.118 uchazečů. Oznámil to Úřad práce ČR. Podle něj jde o běžný vývoj nezaměstnanosti ke konci roku, kdy se projevuje postupné ukončování sezonních prací. Meziročně nezaměstnanost klesla, předloni v prosinci byl podíl lidí bez práce 7,5 procenta.
Více informací

Domácí turistický ruch dynamicky roste, což by mělo pokračovat i v letošním roce. Státní agentura CzechTourism odhaduje, že letos přijede rekordních až devět milionů zahraničních turistů. Průměr za minulá léta byl zhruba o dva miliony nižší. ČTK to na veletrzích Go a Regiontour řekla ředitelka odboru strategie a marketingu státní agentury CzechTourism Markéta Chaloupková.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU