Brněnský výrobce mikroskopů navýšil tržby o zhruba pětinu

22.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. ledna (ČTK) - Brněnská skupina Tescan Orsay, která vyrábí mikroskopy, loni zvýšila svoje tržby o 22 procent na 79 milionů amerických dolarů (asi 1,959 miliardy korun). Dařilo se rovněž brněnskému závodu, který zvýšil svoje tržby o půl miliardy na 1,6 miliardy korun. ČTK to dnes řekl vedoucí marketingu Tescan Orsay Holding Václav Janištin.

Tescan více než 90 procent svých výrobků exportoval. \"Stále investujeme jak do dalšího vývoje stávajícího portfolia elektronových mikroskopů, tak i do vývoje nových mikroskopů. Díky těmto investicím očekáváme, i přes silnou konkurenci, další zvýšení tržeb i v roce 2016,\" uvedl Janištin.

Tescan je jednou z mála brněnských firem, která neustále posiluje v zahraničí. Loni Tescan koupil americkou firmu AppFive, která vyvíjí softwarová řešení pro částicovou optiku. Díky rozšířeným vývojovým kapacitám bude Tescan schopný lépe uspokojit rostoucí poptávku po řešeních vyráběných přímo na míru. Už dříve Tescan fúzoval s francouzskou společností ORSAY PHYSICS.

Tescan vznikl v roce 1991, Společnost založilo pět vývojářů z bývalého státního podniku Tesla Brno. Původně se firma zaměřovala na opravy a servis elektronových mikroskopů a vývojové práce na zakázku.

Nyní společnost vyvíjí a prodává vlastní mikroskopy. Ročně vyrobí v brněnském závodě kolem 250 mikroskopů, odkud je vozí převážně na americké, jihokorejské a čínské trhy. Cena jednoho mikroskopu je od několika milionů po 30 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK