Změna u zdanění nemovitých věcí zařazených do obchodního majetku podnikatele

25.01.2016 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE


Od 1. ledna 2016 se vztahuje na podnikatele zapsané v obchodním rejstříku změna u daně z nemovitých věcí. Nově musí zdanit sazbou pro podnikání ty stavby a jednotky, které mají zařazeny do svého obchodního majetku a dosud u nich tato sazba aplikována nebyla. Jde například o garáže postavené odděleně od obytných domů nebo budovy pro rodinnou rekreaci a ostatní zdanitelné stavby. Sazbě pro podnikání podléhají i garáže ve vlastnictví bytových družstev vystavěné odděleně od obytných domů.

Výjimku z tohoto pravidla tvoří pouze obytné domy včetně příslušenství, a dále byty, garáže, sklepy a komory (které jsou jednotkami).

Takovouto změnu je daňový subjekt povinen uvést v daňovém přiznání na zdaňovací období 2016, které podává ve lhůtě do 1. února 2016. Pokud by zpracování daňového přiznání v důsledku uvedené změny zákona přineslo výraznější komplikace, může daňový subjekt využít možnosti požádat příslušného správce daně o prodloužení lhůty pro podání řádného daňového přiznání. Správce daně může tuto lhůtu prodloužit až o 3 měsíce.

Podrobnější informace k související novele ustanovení § 11 odst. 7 zákona o dani z nemovitých věcí naleznete zde: http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/2016_Informace_k_ustanoveni_par_11_odst_7_ZDNV.pdf.

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE